Kesten pire je univerzalna jesenja poslastica koji se
pravi širom svijeta.
Veoma je popularan na ovim prostorima, ali, posebno u
Mađarskoj.
S malo šlaga i slatkih ukrasa kesten pire poslastica je sama
po sebi, ali i odličan temelj na kojemu možete graditi svakojake slastice.
Pomognu li vam ukućani i svojim malim prstićima oljušte slatke plodove kuhanog
kestena, ukusni i zdravi kesten pire može biti pripremljen već za pola
sata.
Spremili smo vam super recept iz ‘kuharica’ naših starig, s
odličnim dodatkom – rumom. Uživajte!
Sastojci:
1 kg kestena
500 ml punomasnog mlijeka
2 vanilin šećera
20g bijelog šećera
25 ml ruma
Priprema:
Kestene zarežite nožićem oko 1mm dubine i stavljajte u
posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije
kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuha u kipućoj vodi 15 do 20
minuta.
Potom ih ogulite. Najbolje se gule dok su još vrući, držite
ih poklopljene u loncu da što duže ostanu topli.
Usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mleko, dodajte
šećer i rum pa kuhajte dok kesteni ne upiju mlijeko i dok se sve ne
sjedini miješajući.
Ako vam se čini da je smjesa pregusta dodajte još
mlijeka, a ako je prerijetka kuhajte malo duže. Kada kesteni upiju mlijeko
i napravi se gusta smjesa, provucite je kroz mašinicu za meso da biste dobili
rezance.
Ukrasite šlagom.
zosradio.ba/radiosarajevo.ba