Tešanj: Stanovnici naselja Vila konačno u novom smještaju

/

Danas je 12 porodica uselilo u novoizgrađeni stambeni objekat u općini Tešanj, u okviru realizacije projekta CEB II “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”.

Zvaničnoj predaji ključeva ovim porodicama prisustvovali su koordinator projekta Zatvaranja kolektivnih centara – CEB II u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Edina Imamović, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, te načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

Edin Ramić, ministar Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice govorio je o stambenim objektima koji su realizirani do sada:

“Kada je u pitanju ZDK imamo završen projekat u Maglaju i Zenici, a evo završili smo i ovaj u Tešnju. Pored ovih, imat ćemo još jedan projekat u Zenici, koji će biti i najveći u ZDK. Za te potrebe Vlada FBiH se kreditno zadužila i uloženo je nešto više od osam miliona bez PDV-a. Ovih dana bit će useljena 21 porodica. Ranije smo u Maglaju uselili 15 porodica, u Zenici uradili zgradu sa 62 stana i ostaje još jedna u zgrada sa 69 stanova”.

Za ZOS radio govorila je i Edina Imamović, koordinator projekta Zatvaranja kolektivnih centara – CEB II u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH:

“Ovo je jedan od najkompleksnijih projekata koje vodi državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Jako je bitno istaći da se ovaj projekt izvodi na području cijele BiH, u preko 26 općina i gradova, a uključena su oba entiteta, kao i Brčko distrikt.

Suad Huskić, načelnik općine Tešanj istakao je koliko je ovaj projekat značajan za porodice koje će koristiti ovaj objekat:

“Na kraju smo još jednog projekta koji je značajan za Općinu Tešanj i za određen broj porodica koje će koristiti ovaj objekat. Završetkom ovog objekta, završava se jedna teška priča o osobama koje su bile raseljene i smještene u ostatku izbjegličkog naselja Vila. Sretan sam da smo došli do ovoga. Općina Tešanj je bila podrška u ovom projektu i sufinansirala aktivnosti u iznosu od nekih 250 hiljada KM. Bit ćemo tu i ostat ćemo podrška ovim ljudima i svim onima koji su bilo kada protjerani iz svojih domova i našli se u izgnanstvu”.

Jedna od korisnica koja će od danas moći koristiti stan jeste i Mrkonjić Hedija iz Doboja, koja ne krije zahvalnost za novi dom.

“Do sada sam živjela na Vili, a znate i sami kako ti objekti izgledaju. Ali, zaista sam zahvalna i na tom smještaju koji sam imala. Novi dom mi znači život, jer ćemo se ovdje oporaviti i moja djeca, ali i ja. Ovdje ću živjeti s kćerkama, zetovima i unucima”, kazala je Hedija za ZOS radio.

Useljavanjem u stambene jedinice u novoizgrađenom stambenom objektu u Općini Tešanj, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 21 porodicu. Objekat je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II – „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“.

Projekat CEB II – „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja “se realizira na području Bosne i Hercegovine za čiju realizaciju su osigurana kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45
općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 % na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta CEB II imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju Projekta  povjerila je
Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

Ukupna vrijednost podprojekta u općini Tešanj iznosila je 1.511.000 KM (od čega je 1.261.000 KM sredstva osigurano iz kredita Razvojne Banke Vijeća Europe i 250.000 KM sredstva koja je osigurala Općina Tešanj).

Do sada je na području Federacije BiH u okviru Projekta CEB II -„Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja “rekonstruisano i izgrađeno ukupno 473 stambene jedinice u 14 općina i Gradova, te je u toku izvođenje radova na izgradnji 373 stambenih jedinica za trinaest podprojekata koji se realiziraju na području Grada Mostara i Goražda, Općina Ključ, Velika Kladuša, Čelić, Kalesija, Lukavac, Ilidža, Foča FBiH i Pale Prača.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović – Izo” Tešanj

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja...

Teslić: Više od 150 ljudi doniralo kosu djeci oboljeloj od karcinoma

U Tesliću je danas održana donatorska akcija “Kosu skrati,...

Doboj:Nova krivična prijava protiv Petrovića i Jerinića

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv...

Tešanj: Vatrogasci gasili požar na automobilu i pomoćnom objektu

Prema službenim informacijama koje je saopćila Civilna zaštita općine...