Istraživači kažu kako sok snižava količinu specifične masne
kiseline u krvi koja je direktno povezana s gomilanjem masti na trbuhu, ali i
povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Nar, morganj ili šipak ljudi ili jako vole ili ne vole
uopće, no toliko je zdrav da bi ga svatko trebao uvrstiti u prehranu –
poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, usporava gubitak hrskavice, štiti
stanice od slobodnih radikala, blagotvorno djeluje na prostatu, krvni pritisak
i plodnost, smanjuje rizik od anemije, jača imunitet, otapa suvišne masnoće u
tijelu…
Ovaj plod je bogat vitaminima C, A i E, sadrži solidnu
količinu folne kiseline, ali i tri vrste polifenola (tanini, antocijani i
elagična kiselina) koji su na glasu kao odlični antioksidansi. Po pitanju
antioksidansa bolje je jesti nar nego brusnice i naranče.
Nar se najčešće jede svjež, no pije se i kao sok ili koristi
kao ulje dobiveno prešanjem sjemenki. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva,
a odličan je i za gubitak nakupljenih naslaga sala na trbuhu, posebno kod
muškaraca, pokazala je to studija Sveučilišta Edinburgh u Velikoj Britaniji.
Njihovi istraživači kažu kako sok snižava količinu
specifične masne kiseline u krvi koja je direktno povezana s gomilanjem masti
na trbuhu, ali i povećanim rizikom od srčanih bolesti te obolijevanja od
dijabetesa tipa 2.
Recept za domaći sok od nara:
Sastojci: 1 kg bobica očišćenih od opne, malo smeđeg šećera
Postupak: U posudu stavite red bobica pa ih pospite s malo
šećera i pritisnite rukama. Zatim stavite drugi red bobica i sve ponovite, i
tako dok sve ne potrošite.
zosradio.ba/072info.com