Prženice su radno viđene na stolovima širom našeg regiona –
a zanimljivo je da postoji desetine načina kako ih možete spremiti.
Vjerovatno da ne postoji osoba koja ih ne voli – a spremaju
se vrlo jednostavno: hljeb, jaja, ulje i gotovo!
Jedan tviteraš je tako pokrenuo zanimljivu raspravu kada je
postavio sliku prženica i napisao:
“Kako vi ovo zovete i da li volite da ih jedete?”
Jedan od komentara je glasio:
“Prženice i bijela kafa-miris djetinjstva i nedjeljnog
doručka”.
Zatim je jedan od komentara napisao da su to kvasenice, a
drugi ribanjke.
Kada je riječ o receptu (nebitno kako zovete ovo jelo) –
stvar je samo u pažljivoj pripremi i strpljenju.
Šnite hljeba ne smiju biti suviše tanke jer bi se mogle
raspasti od smjene, već debele oko centimetar i po.
Uvijek koristite hljeb koji je odstojao barem jedan dan.
Bolje je koristiti biljno ulje, umjesto maslaca jer
on gori na visokim temperaturama.
Neka okvirna formula za pripremu smjese od jaja jeste da na
dvije kriške hljeba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mlijeka i jedno jaje.
zosradio.ba/radiosarajevo.ba