Iako se njegov pomalo zemljani okus
neće svima svidjeti, sok od cvekle može se miješati s raznim voćem i tako
“zamaskirati” kako bi bio ukusniji. Evo koje su njegove dobrobiti i zašto ga je
dobro piti. Ova korjenasta biljka efikasna je za detoksikaciju organizma,
otklanja umor i stres, a nedavna istraživanja pokazala su da je odlična i u
prevenciji razvoja kancerogenih ćelija.
U vrijeme sezone virusa i gripe
najbolji način da ojačate imunitet je da svakodnevno pijete sok od cvekle,
navode stručnjaci.
Sastojci: 1 kg cvekle, 1 kg mrkve, 1
kg zelenih jabuka, 1 kg limuna, 1 kg meda.
Priprema:
1. Sve dobro oprati, a limun staviti u
mlaku slanu vodu da se izvuče gorčina iz kore. Jabukama treba ukloniti peteljku
i sredinu. Ništa od voća i povrća se ne guli. Sve se nariba i stavi da odstoji
24 sata.
2. Potom se procijedi kroz gazu i doda
med. Sok stavite u staklene flaše i držite u frižideru. Trebalo bi ga piti po
0,3 dl tri puta na dan.
zosradio.ba/avaz.ba