Smanjenje unosa šećera ima jasne zdravstvene prednosti,
uključujući smanjeni unos kalorija, što može pomoći pri gubitku težine i
poboljšanju zdravlja zuba. Ali ljudi ponekad prijavljuju negativne nuspojave
kada pokušavaju jesti manje šećera.
Glavobolje, umor ili promjene raspoloženja, koje su obično
privremene, su među simptomima. Razlog za ove nuspojave trenutno je slabo shvaćen.
No, vjerojatno se ovi simptomi odnose na to kako mozak reagira kada je izložen
slatkoj hrani – i biologiju “nagrade”.
Ugljikohidrati dolaze u nekoliko oblika, uključujući šećere,
koji se prirodno mogu pojaviti u mnogim namirnicama, poput fruktoze u voću i
laktoze u mlijeku. Stolni šećer, poznat kao saharoza, nalazi se u šećernoj
trsci, šećernoj repi i javorovom sirupu, dok su glukoza i fruktoza glavni
sastojci meda.
Kako je masovna proizvodnja hrane postala normalna, saharoza
i drugi šećeri dodaju se hrani kako bi bila ukusnija. Osim boljeg okusa i
“osjećaja u ustima” hrane s visokom količinom šećera, šećer ima duboke biološke
učinke na mozak. Ovi učinci su toliko značajni da su čak doveli do rasprave o
tome možete li biti “ovisni” o šećeru, iako se to još uvijek proučava, piše
BBC.
Intenzivna slatkoća nadmašuje čak i kokain
Saharoza aktivira receptore slatkog okusa u ustima što u
konačnici dovodi do oslobađanja kemikalije zvane dopamin u mozgu. Dopamin je
neurotransmiter, što znači da prenosi poruke između živaca u mozgu. Kada smo
izloženi nagrađujućem podražaju, mozak reagira oslobađanjem dopamina zbog čega
se često naziva kemikalijom “nagrađivanja”.
Pozitivni učinci dopamina uglavnom se vide u dijelu mozga
koji je uključen u užitak i nagradu. Nagrada upravlja našim ponašanjem, što
znači da smo prisiljeni ponavljati ponašanja koja uzrokuju oslobađanje
dopamina. Dopamin nas može natjerati da tražimo hranu, poput nezdrave hrane.
Istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su koliko
jako šećer aktivira ove puteve nagrađivanja. Intenzivna slatkoća nadmašuje čak
i kokain u smislu unutarnje nagrade koju izaziva. Šećer je u stanju aktivirati
ove putove nagrađivanja u mozgu bez obzira okusi li se u ustima ili ubrizgava u
krvotok, kao što su pokazale studije na miševima. To znači da su njegovi učinci
neovisni o slatkom okusu.
Kod štakora postoje jaki dokazi koji upućuju na to da
konzumacija saharoze zapravo može promijeniti strukture u mozgu koje dopamin
aktivira, kao i promijeniti emocionalnu obradu i modificiranje ponašanja i kod
životinja i kod ljudi.
Psihički i fzički simptomi kod “skidanja” sa šećera
Očito je da šećer može imati snažan učinak na nas. Zato ne
čudi negativn učinci kada jedemo manje šećera ili ga potpuno izbacimo iz
prehrane. Tijekom ove rane faze “skidanja” sa šećera prijavljeni su i psihički
i fizički simptomi uključujući depresiju, tjeskobu, glavobolju, umor i
vrtoglavicu… To znači da zbog odricanja od šećera može osjećati neugodno, i
psihički i fizički, što nekima može otežati pridržavanje promjene prehrane.
Iako je ideja o “ovisnosti o šećeru” kontroverzna, dokazi na
štakorima su pokazali da, kao i druge tvari koje izazivaju ovisnost, šećer može
izazvati prejedanje, žudnju i tjeskobu zbog povlačenja. Druga istraživanja na
životinjama pokazala su da su učinci ovisnosti o šećeru, ustezanja i recidiva
slični učincima lijekova. No većina istraživanja koja postoje na ovom području
odnose se na životinje pa je trenutno teško reći je li tako i za ljude.
Promjena u kemijskoj ravnoteži mozga gotovo je sigurno iza
simptoma prijavljenih kod ljudi koji uklanjaju ili smanjuju šećer iz prehrane.
Osim što je uključen u nagradu, dopamin također regulira hormonsku kontrolu,
mučninu i povraćanje te anksioznost. Kako se šećer uklanja iz prehrane, brzo
smanjenje učinaka dopamina u mozgu vjerojatno bi ometalo normalnu funkciju
mnogih različitih moždanih puteva, objašnjavajući zašto ljudi prijavljuju ove
simptome.
Iako su istraživanja o ustezanju šećera kod ljudi
ograničena, jedna studija je pružila dokaze o simptomima ustezanja i povećanju
žudnje za šećerom nakon što je šećer uklonjen iz prehrane pretilih osoba.
Kao i kod svake promjene prehrane, pridržavanje je ključno.
Ako želite dugoročno smanjiti šećer u svojoj prehrani, presudno je preživjeti
prvih nekoliko teških tjedana. Važno je također priznati da šećer sam po sebi
nije loš, ali da ga treba jesti umjereno uz zdravu prehranu i tjelovježbu.
zosradio.ba/N1