Cijene nekretnina u svijetu ove godine znatno su porasle, ali je prodaja bila veća nego ikada

/

Protekla godina je za američko tržište nekretnina bila vrlo turbulentna. Tako je prodaja kuća na putu da dostigne najviši nivo u posljednjih 15 godina, sa oko 6 miliona prodatih kuća u 2021. godini.

Prema Federalnoj agenciji za stambeno finansiranje, prosječne cijene stanova naglo su porasle za skoro 20 posto u trećem tromjesečju u odnosu na godinu prije. Bio je to najveći godišnji rast cijena kuća u historiji indeksa cijena, a na nekim tržištima poskupljenje je bilo
dvostruko veće.

Kuće se također prodaju rekordnom brzinom, a prodavači često daju više konkurentskih ponuda i ponuda za gotovinu. Čak su i kuće koje su bile oronule ili izgorjele prodavane brzo, i to po iznosima koji su bili znatno iznad tražene cijene.

Za kupce je bila druga priča. Dok je godina počela stopama na hipoteke, koje su bile na rekordno niskim nivoima, bilo je teško čak i pronaći kuću za kupovinu. Broj dostupnih kuća dostigao je najniži nivo svih vremena početkom godine, a konkurencija je bila izuzetno jaka.

Mnogi potencijalni kupci napustili su tržište utučeni i bez kuće za sebe. Kao rezultat toga, potražnja za iznajmljivanjem je porasla i cijene kirije su porasle širom zemlje.

“Bila je to suluda godina”, rekao je Matt Holm, agent Compassa u Austinu. Naime, Holm je prošlog januara stavio na tržište manju kuću po cijeni od 425.000 dolara, što je više od uporedivih prodajnih cijena, i bio je preplavljen ponudama. Prestao je, kaže, da broji na 35 ponuda. Kuća je na kraju prodata za 545.000 dolara, što je povećanje od 30 posto u
odnosu na katalošku cijenu.

Bez sumnje, tržište nekretnina imalo je ludu 2021. godinu, a evo šta se može očekivati u novoj godini.

Ova godina je počela uz najniže kamatne stope do sada, uz prosječne stope za hipoteku na 30 godina s fiksnom kamatnom stopom od 2,65 posto, ali nisu dugo trajale. Do 1. aprila to je dostiglo vrhunac u 2021. od 3,18 posto. Stope su od tada fluktuirale, sa 30-godišnjim fiksnim na 3,05 posto prošle sedmice, prema mišljenju u nekih stručnjaka, i možemo očekivati da će stope biti još više u novoj godini.

“Stope na hipoteke trebale bi ostati u rasponu od oko 3 posto do kraja godine i nadamo se do prva dva mjeseca 2022. godine”, rekla je Melissa Cohn, regionalna potpredsjednica i izvršna hipotekarna bankarka u William Raveis Mortgage, koja predviđa da će stope porasti i do pola procentnog poena u narednih nekoliko mjeseci.

Lawrence Yun, glavni ekonomista u Nacionalnom udruženju posrednika u prometu nekretninama, očekuje da će 30-godišnja fiksna hipoteka porasti na 3,7 posto do kraja sljedeće godine, ali je napomenuo da će to i dalje biti niže od stope prije pandemije od oko 4 posto.

Iako je više nekretnina postalo dostupno kako se proljetna sezona kupovine kuća zahuktala ove godine, bilo je i više ljudi koji su htjeli kupiti, stvarajući žestoku konkurenciju i gurajući cijene prema gore.

Teško je doći do kuća s cijenama ispod 200.000 dolara, s tim da je broj raspoloživih nekretnina pao za 19 posto ove godine u odnosu na prošlu godinu, dok je za kuće iznad 600.000 dolara zabilježen godišnji rast od 40 posto, prema HouseCanary, kompaniji za podatke o nekretninama.

Iako se očekuje da će se stanje poboljšati 2022. godine, ne očekuje se da će to biti značajno. Zalihe će ostati ograničene i porasti za samo 0,3 posto u 2022., prema prognozi Realtor.com.

Dok je prodaja postojećih kuća dostigla srednju cijenu od 353.900 dolara do novembra, što je 13,9 posto više nego prije godinu, cijene novogradnje bile su još više. Novogradnje su dostigle srednju cijenu od 416.900 dolara u novembru, prema podacima američkog Biroa za popis stanovništva, oko 19 posto više nego prije godinu, i još jedan novi rekord.

Očekuje se da će cijene nastaviti rasti u 2022. nešto umjerenijim tempom.

Grupa od 20 vrhunskih ekonomskih i stambenih stručnjaka, koju je okupila Nacionalna asocijacija posrednika za nekretnine, predviđa da će srednje cijene nekretnina porasti za 5,7 posto sljedeće godine. Učesnici istraživanja NAR-a rekli su da očekuju da se tržište nekretnina i šira ekonomija normalizuju sljedeće godine dok Fed pokušava ukrotiti inflaciju.

 zosradio.ba/Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...