Cijene nafte u prošloj godini porasle više od 50 posto, najavljen daljni rast

/

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i u posljednjoj sedmici prošle godine jer trgovci očekuju nastavak oporavka privrede, a time i potražnje za naftom, pa su u cijeloj 2021. godini zabilježile rast veći od 50 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,15 posto, na 77,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,9 posto, na 75,21 dolar. Tako je na londonskom tržištu cijena barela u cijeloj prošloj godini zabilježila rast od 50,5 posto, najveći od 2016. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 55,5 posto, najviše od 2009. godine, kada je poskupio više od 70 posto. Najviše razine u prošloj godini cijene su dosegnule u oktobru kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86,70 dolara, a na američkome po 85,41 dolar.

– Imali smo deltu i omikron varijantu koronavirusa, razne vrste ‘lockdowna’ i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom ostala je relativno stabilna. To možete pripisati poticajima koji podupiru potražnju i ograničenoj ponudi – rekao je Krejg Džejms (Craig James) iz brokerske kompanije CommSec.

U novoj se godini očekuje daljnji rast cijena, zahvaljujući daljnjem oporavku potražnje za mlaznim i ostalim gorivima. Međutim, ne tako snažan kao lani.

Inače, u anketi “Reutersa”, u kojoj je sudjelovalo 35 ekonomista i analitičara, procjenjuje se da bi prosječna cijena barela na londonskom tržištu u 2022. godini mogla iznositi 73,57 dolara, odnosno dva posto manje nego što se očekivalo u prethodnoj anketi, prenosi
“Hina”.

zosradio.ba/avaz.ba

Povezani postovi

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u...

Rekordne cijene kakaa u cijelom svijetu, moguće novo poskupljenje čokolade

Globalne cijene kakaa su dostigle nove rekordne iznose, a...