Naučnici pronašli novi dio ljudskog tijela

/

Grupa švicarskih naučnika je pronašla novi dio ljudskog tijela. Riječ je o trećem sloju mišića donje vilice koji do sada nije bio primijećen.

Moguće ga je primijetiti kada se stisnu zubi i prsti stave na obraz, a neophodan je za žvakanje hrane. Ovaj sloj mišića je otkriven istraživanjem koje objavljeno u naučnom časopisu Annals of Anatomy.

Do sada nije bio identificiran, odnosno nije razmatrano da li uopće postoji treći sloj maseteričnog mišića.

U istraživanju je korišteno 12 glava s leševa, ljudskih tijela, koja su čuvana u formaldehidu, a koje su potom secirane. CT skeniranjem je pregledano 16 leševa ljudi. Osim toga, magnetnom rezonancom je pregledana glava žive osobe.

Otkriće je za istraživače bilo zapanjujuće. Kako je izjavio jedan od istraživača profesor na Univerzitetu Bazel Jens Cristoph, to su doživjeli kao otkriće potpuno nove životinjske vrste. Prema dr. Szilviji Mezey, koja je predvodila istraživanje, ovaj dio mišića vjerovatno stabilizuje donju vilice i omogućava joj da se može vraćati prema uhu.

Ovo otkriće je pokazatelj koliko čovjek ne poznaje anatomiju, piše list Jerusalem Post.

zosradio.ba/klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...

Probudili ste se umorni? Ove namirnice napunit će vas energijom

Loše ste spavali? Stručnjaci se slažu da bi san...