Američka senatorka o sankcijama Dodiku: SAD neće dozvoliti da decenije napretka budu uzalud

/

Američka senatorka Jeanne Shaheen, koja je i viša članica Senatskog odbora za vanjske odnose te predsjedavajuća Komiteta za Evropu, objavila svoju izjavu povodom sankcija koje su uvedene u Bosni i Hercegovini pojedincima umiješanim u korupcijske i  destabilizirajuće aktivnosti.

“Pozdravljam ovu najavu Bidenove administracije, a posebno njenu odlučnu akciju da Milorad Dodik bude sankcionisan, kao i medij pod njegovom kontrolom”, rekla je ona.

Dalje naglašava da je Dodik bio uključen u napore aktivnog podrivanja stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Prije više od 20 godina, Sjedinjene Države su imale ključnu ulogu u donošenju mira i stabilnosti u Bosnu i Hercegovinu, ali nedavni znakovi ukazuju na to da zlonamjerni akteri unutar i izvan njenih granica nastoje spriječiti demokratski napredak Bosne. To ne samo da ugrožava budućnost zemlje, već oduzima priliku budućim generacijama za prosperitetnu egzistenciju i ugrožava sigurnost cijelog regiona”, poručila je ona.

Osim Dodiku, sankcije su uvedene i Alternativnoj televeiziji, Milanu Tegeltiji i njegovoj ženi te Mirsadu Kukiću, predsjedniku PDA.

“Od ključne je važnosti da nastavimo pozivati ​​korumpirane aktere na odgovornost i blisko sarađivati ​​sa našim saveznicima na održavanju Dejtonskog sporazuma. Kao predsjedavajuća pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, nastavit ću raditi na unapređenju američke politike prema Balkanu kako bih osigurala da decenije napretka nisu napravljene uzalud”, njena je poruka.

zosradio.ba/klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Do CIPS potvrde bez čekanja: Koje su općine podnijele zahtjev za elektronsku razmjenu podataka?

Do sada se nekoliko općina i gradova odazvalo apelu...

BiH uskoro dobija jedan od najviših mostova u Europi

U sklopu ubrzanog ciklusa izgradnje strateškog infrastrukturnog projekta, koji...

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

Ukupan broj dolazaka turista Federaciji BiH u martu 2024....

Za poticaje poljoprivredi dato 381 milion KM u tri godine, a proizvodnje stoje ili su pale

Za poticaje poljoprivredi u FBiH je od 2020. do...