Čekala vani dva sata: Kažnjeni odgovorni u bolnici nakon što je trudnica izgubila bebu

/

Nekoliko kineskih bolničkih zvaničnika otpušteno je nakon što je trudnica, kojoj je zabranjen ulazak u bolnicu u Xi’anu zbog mjera protiv širenja COVID-19, izgubila bebu, objavili su lokalni mediji u četvrtak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Žena u osmom mjesecu trudnoće nije puštena u bolnicu Xi’an Gaoxin, gdje je čekala vani dva sata, jer je njen negativan test na COVID-19 bio star.

U pratnji supruga bila je prisiljena da sjedi vani, a video incidenta izazvao je masovne kritike na kineskim društvenim mrežama, pri čemu su mnogi tražili kaznu za odgovorne.

Kineski dnevnik Global Times objavio je da je upravnik bolnice Fan Yuhui suspendovan, a da je smijenjeno nekoliko drugih osoba.

Vlasti su u srijedu saopštile da je incident uzrokovan “nemarom”. Bolnici je naređeno da se javno izvini, te da poboljšaju proces liječenja i da se pozabave pacijenticom tokom postoperativne rehabilitacije.

Global Times je objavio da su lokalne zdravstvene vlasti zamolile bolnice da prevenciju i kontrolu pandemije ne koriste kao izgovor za odbijanje liječenja određenih pacijenata.

U Xi’anu je počela registracija budućih majki da bi se izbjegli ovakvi incidenti u budućnosti.

Xi’an, glavni grad sjeverozapadne provincije Shaanxi, dvije sedmice je pod strogim mjerama nakon porasta broja slučajeva koronavirusa. Tu je zabilježeno 1.800 slučajeva od 9. decembra 2021. godine.

U Kini je u srijedu prijavljeno 189 slučajeva koronavirusa, među kojima je 57 uvezenih slučajeva. Broj slučajeva u cijeloj zemlji je više 103.000, uključujući više od 4.600 smrtnih slučajeva.

Na međunarodnom aerodromu Xianyang u Xi'anu od 5. januara obustavljene su međunarodne linije zbog porasta broja slučajeva koronavirusa.

zosradio.ba/Fokus

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...