Britanski zdravstveni stručnjaci poručili: Četvrta doza nije potrebna

/

Buster doza cjepiva protiv koronavirusa pruža starijima visoku razinu zaštite protiv teškog oblika bolesti izazvanog omikron varijantom, te da nema potrebe za četvrtom dozom, poručili su u zdravstveni službenici u Velikoj Britaniji.

Oko tri mjeseca nakon treće doze cjepiva, zaštita od hospitalizacije za starije od 65 godina ostala je na oko 90 posto, objavila je britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA).

– Podaci su vrlo ohrabrujući i naglašavaju važnost buster doze – poručio je u saopćenju Vei Šen Lim (Wei Shen), predsjedavajući pododbora za koronavirus britanskog vladinog Zajedničkog odbora za cijepljenje i imunizaciju.

– Trenutni podaci pokazuju da booster doza nastavlja pružati visoku razinu zaštite protiv teške bolesti, čak i za najranjivije starije dobne skupine. Zbog toga je odbor zaključio da nije odmah potrebno uvesti drugu buster dozu, poručio je Šen Lim.

Inače, u Velikoj Britaniji je do sada zabilježeno 14. 193.228 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je ukupno 149.744 osoba.

zosradio.ba/avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...