Iako je cijena nafte na svjetskom tržištu pala: Opet poskupljuje gorivo

/

Cijene nafte na međunarodnom tržištu pale su ispod 78 dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela pala ispod 42 centa. 

Međutim, iako je cijena nafte na svjetskom tržištu u padu, samo za šest dana 2022. godine Federalnom ministarstvu trgovine stiglo je 150 zahtjeva za nova poskupljenja.

Kako nam je rečeno iz resornog ministarstva, od 1. do 6. januara zaprimili su 150 obavijesti o promjeni cijena i marži, a odnose se na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM po litru.

Bezolovni benzin

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na jučerašnji dan u Federaciji BiH kreće se od 2,26 do 2,46 KM po litru za premium bezolovni benzin 95 i od 2,16 do 2,46 KM po litru za dizel.

– Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivat u Federaciji Bosne i Hercegovine za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,36 KM po litru i za dizel 2,30 KM po litru – rečeno nam je iz Ministarstva.

Poređenja radi, prije tačno godinu, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, litar benzina koštao je 1,85 KM, a dizela 1,80 KM. Cijena nafte ispod 2 KM bila je do polovine marta. Sve do decembra nije bilo značajnijeg pada cijena.

Kako smo ranije pisali, najviše zahtjeva za korekciju cijena bilo je u prvoj sedmici decembra. Federalno ministarstvo trgovine tada je zaprimilo čak 570 obavijesti o promjeni cijena i marži. One se odnose na sniženje cijene i dizela i benzina u rasponu od 0,05 do 0,15 KM po litru.

Ograničene marže

S ciljem sprečavanja enormnog povećanja cijena derivata, Vlada Federacije BiH je propisala maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži od 0,25 KM po litru.

U 2020. bilo 1,50 KM

Gorivo je u 2020. godini bilo najjeftinije početkom juna,  kada je cijena benzina bila 1,60, a dizela 1,50 KM po litru. Ova cijena se zadržala svega sedam dana, jer je već iduće sedmice, prema podacima VTKBiH, bila 1,70 odnosno 1,66 KM po litru i konstantno je rasla.

zosradio.ba/072info.com

Povezani postovi

BiH druga po nezaposlenosti u Evropi, brojke ipak u konstantnom padu

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto...

Bosna i Hercegovina izabrana za domaćina Evropskog prvenstva za juniorke

Bosna i Hercegovina je još jednom dobila priliku da...

BiH nedostaje 600 graničnih policajaca

Najizraženiji problem u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine je...

Šverc duhana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021....