Budžet FBiH za 2022. na dnevnom redu Predstavničkog doma u drugoj polovini januara

/

Predsjedavajući Mirsad Zaimović sazvao je za 24. i 25. januar redovnu sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u čijem je najavljenom dnevnom redu i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

Budžet je predložila Federalna vlada u ukupnom iznosu 5.535.108.213,00 KM ili jedan posto više nego u 2021. godini, odnosno više za 53,8 miliona KM.

Strukturu predloženog budžeta karakteriše rast poreznih prihoda, posebno prihoda iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i prihoda od indirektnih poreza. Na drugoj strani, planiran je porast iznosa kapitalnih transfera i izdataka za nabavku stalnih sredstava.

– Povoljne i optimistične revidirane projekcije prihoda, kao i manje planirani izdaci, pogodovali su značajnom smanjenju potrebe za zaduživanjem te manjim iznosom planiranih primitaka u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Ukupni prihodi od poreza projicirani u budžetu Federacije BiH za 2022. godinu su 3.947,6 mil. KM i u odnosu na prethodnu godinu, veći su za 441,5 mil. KM ili 13%. Posebno se to odnosi na prihode iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, planirane u iznosu od 2.219,0 mil. KM i
prihode od indirektnih poreza sa jedinstvenog računa, koji su planirani u ukupnom iznosu od 1.661,6 mil. KM – navedeno je, između ostalog, u obrazloženju prijedloga budžeta.

Osim tog akta, za najavljenu sjednicu Predstavničkog doma je u vrhu dnevnog reda predložena informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH, što je uobičajena praksa otkako je nastala epidemija Covida 19.

Ukoliko zastupnici odobre predloženi dnevni red, oni će razmatrati također nekoliko zakona te program ovogodišnjeg rada Federalne vlade, kao i ovogodišnje finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje te odluku o izdvajanju novca u Fond solidarnosti FBiH.

Prema službenoj najavi, sjednica treba da bude održana u Hotelu “Hills” na Ilidži jer tamo prostor dozvoljava neophodnu fizičku distancu među učesnicima. U skladu s odlukom Kolegija Doma, svi učesnici su prilikom ulaska dužni predočiti potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o prebolovanom Covid-19 unazad šest mjeseci ili PCR ili brzi antigenski test, ne
stariji od 48 sati.

Ako epidemiološka situacija u međuvremenu bude pogoršana, zasjedanje će biti održano online, putem Cisco Webex platforme, najavio je Zaimović u službenom pozivu zastupnicima.

zosradio.ba/avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...