Zagrijanost okeana u 2021. godini dostigla rekordni nivo

/

Novo istraživanje u vezi s klimatskim promjenama pokazuje kako je zagrijanost okeana u 2021. godini dostigla rekordan nivo.

Naučnici i predstavnici nekoliko univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Kini proveli su istraživanje čiji su rezultati objavljeni u listu ”Advances in Atmospheric Sciences”. Utvrđeno je kako je zagrijanost okeana usljed stakleničkih plinova u 2021. godini bila na rekordnom nivou.

Objavljeni izvještaj pokazuje kako je zagrijanost okeana fiksno rasla od 1985. godine, a od 1990-ih dolazi do ubrzanog rasta temperature. U posljednjih šest godina svake godine bude oboren rekord.

Glavni autor i profesor Instituta za atmosfersku fiziku pri Akademiji nauka Kine Lijing Cheng kazao je kako je nužno ukazati na utjecaj globalnog zagrijavanja i posljedice koje ostavlja na zagrijavanje okeana.

– Zagrijavanje okeana nastavlja obarati rekorde – upozorio je Cheng.

zosradio.ba/avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Gdje se skloniti tokom grmljavine: Ova mjesta su najsigurnija, ne tuširajte se i ne perite suđe

U ljetnim i proljetnim mjesecima česta su nevremena s...

Policajac zaustavio automobil i pronašao – ljubav života

Da ljubav ne poznaje granice, vjeru, naciju, ali ni...

Mirza Selimović objavio novu pjesmu, posvetio je nedavno preminuloj majci

Nedreta Selimović, majka pobjednika „Zvezda Granda“ Mirze Selimovića preminula...

WhatsApp ukida podršku za 35 telefona: Provjerite je li vaš uređaj među njima

Jedna od najpopularnijih svjetskih aplikacija za dopisivanje ažurirala je...