Broj migranata prevazišao prepandemijske cifre, ekspanzija na Balkanu

/

Broj ilegalnih migranata koji su prošle godine prešli na teritoriju EU bio je nešto manji od 200.000 ljudi, što je najveća cifra od 2017. i prevazilazi prepandemijske razmjere, pokazao je novi izvještaj Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu (Frontex).

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, najveću ekspanziju doživjela je zapadnobalkanska ruta koja prelazi i preko Srbije.

Prema navodima Frontexa, broj registrovanih ilegalnih prelazaka migranata u EU u protekloj godini je 57 posto veći nego u 2020. godini.

“Tada su restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa u velikoj mjeri smanjile neregularne migracije, da bi se 2021. prevazišao nivo prije pojave korone. To predstavlja određeno iznenađenje s obzirom na brojne restrikcije po pitanju globalne mobilnosti
stanovništva”, navodi se u tekstu.

Portal dodaje da je ruta koja vodi preko Mediterana zabilježila porast u broju ilegalnih migranata od 83 posto, ona preko Kipra 123 posto, a ruta preko Zapadnog Balkana čak 124 posto.

zosradio.ba/Federalna TV

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...