Neumoljivi rast cijena se nastavlja- struja, brašno, poljoprivredni proizvodi…

/

Kraj 2021. godine dočekali smo sa inflacijom i skokom cijena većine proizvoda i usluga.

Gotovo da nije bilo mjeseca u kojem nisu povećane cijene hrane, odjeće, prevoza, pića, usloge stanovanja… Rasle su i cijene goriva i građevinskog materijala, a ilustracije radi od početka do kraja 2021. godine cijene drveta, čelika i plastiike veće su za su 30 posto.

Koliko je situacija zabrinjavajuća, pokazuje analiza Eurostata, agencije za statistiku Evropske unije, koja navodi da je BiH prema kupovnoj moći građana na pretposljednjem mjestu, sa 33% prosjeka Evropske unije A trend rasta cijena neumoljivo se nastavlja i u 2022. godini.

KAFA

Početkom ove godine mnogi su bile iznenađeni rastom cijena kafe u trgovinama, jer su za 500 grama sada morali izdvojiti 8,55 KM, što je čak dvije marke više nego prošle godine.

Posljedica je to rasta cijena na svjetskom tržištu,  a stručnjaci očekuju da će se rast cijena
kafe nastaviti najkasnije do 2023.  S prvim danima nove godine građane je i u kafićima dočekala skuplja kafa, umjesto 1,5 KM, sad je 2 KM.

BRAŠNO

Prošla godina završena je istorijskim maksimumom kada je riječ o cijeni pšenice na svjetskom tržištu – sa 150 eura po toni pšenice, došlo se do nevjerovatnih 300 eura. Još poraznije je to što u pekarskoj industriji očekuju dalji rast cijuena pšenice, a samim tim i brašna koje je već sada u BiH skuplje za 30 posto. Zbog toga u ovoj industriji najavljuju i skori rast cijena pekarskih proizvoda od 10 do 20 posto.

POLJOPRIVREDNI PROIZVODI

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske kažu da je pred njima neizvjesno proljeće, ali da procjenjuju da je već sada sasvim izvjesno jedino da će sve poskupjeti. “Jasno je da pokretačka snaga poskupljuje i da će se odraziti i na poljoprivrednu proizvodnju tako da očekujemo da će u narednom periodu doći do poskupljenja i poljoprivrednih proizvoda i drugih usluga”, izjavio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

STRUJA

Januarski računi za električnu energiju će poslovnom sektoru biti znatno Viši. Nova viša cijena struje biće 53 eura po megavat času umjesto prošlogodišnjih 38 eura. Ovo znači samo jedno- da će rasti i cijene njihovih proizvoda i usluga, i da će potrošači još dublje morati zavući ruku u džep.

PLIN

A ruku dublje u džep će morati zavući i oni koji se griju na plin.

Već krajem prošle godine obavještenja o poskupljenju plina stigla su u Istočno Sarajevo, a od od 1. januara najavljena je viša cijena plina i za potrošače u Kantonu Sarajevo. Kako bi se djelimično ublažio finansijski pritisak na potrošače u Kantonu, Uprava KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo je predložila Vladi Kantona Sarajevo da razmotri mogućnost nastavka
subvencioniranja dijela cijene prirodnog gasa i u ovoj godini, a u skladu s finansijskim mogućnostima.

“Povećanje cijene gasa u Istočnom Sarajevu predviđa 8,74 višu cijenu prema potrošačima u domaćinstvima kao i 8,16 posto prema privrednim licima”, saopćili su iz preduzeća Sarajevo-gas u Istočnom Sarajevu.

KAKO PREŽIVJETI?

Svi se s razlogom pitaju kako preživjeti u u zemlji u kojoj je još 2011. godine bilo siromašno svako šesto domaćinstvo, a svaki četvrti zaposleni radnik svojoj familiji nije mogao obezbjediti izlazak iz siromaštva. U zemlji koja je zbog pandemije, procjena je Svjetske banke iz 2020. godine, dobila između 35.000 i 80.000 novosiromašnih!

U zemlji u kojoj institucije i politika ćute o ovoj temi i ne preduzimaju apsolutno
NIŠTA!

zosradio.ba/BUKA

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Da li ste znali da se u Teheranu nalazi ulica Bosne i Hercegovine?

U srcu iranske prijestolnice Teherana, među bezbrojnim ulicama i...

Objavljena prosječna plata u FBiH: Zabilježen nominalni rast

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za april...

Novi val prevara putem interneta: Za neprovođenje “istrage” 3.850 eura, pa ako uspije – uspije

Građani BiH suočeni su s novim valom ucjena putem...