Tešanj: Priča o ljubavi prema golubovima je čista filozofija, a kunići su lijek za sve probleme

/

Ljubav prema golubovima i kunićima teško je razumjeti, bar tako kažu oni koji su svoj život posvetili njihovom uzgajanju i koji kažu da se najviše odmore i da ih najviše razumiju te sitne životinje.

Na XV međunarodnoj i XXI međugradskoj izložbi sitnih životinja u Tešnju tokom vikenda izloženo je blizu 1400 eksponata, a njihovi vlasnici iz BiH i zemalja regije, izložili su ono najbolje čime raspolažu kako bi njihovi šampioni osvojili još jednu titulu. Golubovi, kunići, pernate životinje, patke i kanarinci i papagaji su samo neke od životinja u kojima su uživali svi posjetioci izložbe.

Elvedin Karabegović, član tešanjskog udruženja i predsjednik sekcije kunića, na ovoj izložbi je nastupio s 30-ak kunića u tri rase. Svoj život je posvetio uzgoju kunića i to po vrstama: njemački šarci u dvije boje, lavlje glava te patuljaste kuniće.

“Kunići su meni odmor. To je ljubav s kojim čovjek provodi slobodno vrijeme i s kojim se opuštam. On se na mene ne može naljutiti. Biće koje se raduje kada god dođete do kaveza. Bude frustracije, da ne bi ženi stao na žulj, odem se s njima ispričati. Ovo je velika ljubav”, kazao nam je Karabegović opisujući svoju povezanost s kunićima.

Na pitanje šta se najviše ocjenjuje kod kunića kazao nam je da se ocjenjuje tip i oblik tijela, težina, krzno, crtež tijela, glave te zdravlje i njega.

“Nemam pomisli da bi prekinuo s njihovim uzgojem. Djeca su malo oko toga, ali da će sto posto ovo nastaviti, ne mogu garantovati. Bez porodice ne bi ovo ništa na kraju ni  stvario”, dodao je Karabegović.

Na izložbi u Tešnju bile su izložene i patke mandarinke koje su nedavno na rijeci Uni  plijenile pažnju bh. javnosti, ali i brojne vrste golubova. Iako mnogi golubari imaju problema s vratom gledajući u nebo i prateći kretanje letača, naš sagovornik iz Sremske Mitrovice ipak se odlučio za golubove koji ne lete visoko kako bi ga poslužio vrat.

Vladimir Kovačić (73) hobi je naslijedio od oca, a prve golubove je kupio sa svojih šest godina. Danas ih ima oko 150 komada koje izlaže po cijeloj Evropi. Jedna od vrsta donijela mu je i titulu evropskog šampiona u Leipzigu daleke 1985. godine, a evropsku titulu je osvojio i 2015. godine u Francuskoj sa sremsko-mitrovačkim golubovima.

“Imam golubove koji se ovdje ne drže, maltezere, engleske perikere, rostovske kaćune (ruska rasa) te sremsko-mitrovičke golubove koji su registrovani 1996. godine. Ono što je meni golub to je čista filozofija. Ko dobije pero u tur, taj gaji golubove tokom cijelog života. To me ispunjava u svakom smislu života”, kazao je Kovačić.

Predsjednik tešanjskog udruženja Edin Jabandžić je kazao da je trnovit put do 23. godišnjice te da mu je čast biti uz ekipu koja voli ono što radi.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Izloženo je oko 1.400 eksponata od 100 vlasnika iz BiH i zemalja regije. Čak 15 sudija je ocjenjivalo ove eksponate i mislim da je uistinu nastavljena fina tradicija i da će naši sugrađani uživati u ovome”, kazao je Jabandžić.

Prisutnima se obratio i načelnik Tešnja Suad Huskić koji je kazao da mu je nedostajala ova izložba u Tešnju te da je ovo udruženje dio Tešnja i već sada ustaljene tradicije.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić je kazao da svaki kavez nosi svoju priču.

“Za sve nas ovo je samo događaj, ali za vlasnike ovih eksponata svaki kavez ima svoju priču i nevjerovatno mnogo uložene energije, ljubavi i vremena u ove životinje. Podrška neće izostati i pratit ćemo šta rade u budućnosti”, pojasnio je Hadžić.

Izložba je otvorena još danas od 8 sati, a dodjela nagrada i priznanja planirana je u 13 sati.

zosradio.ba/Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Podijeljeni interesi: SDA u Općoj bolnici Tešanj osujetila kadrovsko rješenja stranke NAPRIJED

Na nedavnoj sjednici Upravnog odbora JU Opće Bolnice Tešanj,...

Firma Kalim profil prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

Firma Artizan Company prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

PUTNIKOVO BRDO-MEDAKOVO: Gradi se dionica vrijedna više od 300 miliona KM

Izgradnja dionice duge 8,5 kilometara Putnikovo Brdo – Medakovo...