Život Razije Mujanović je podsjetnik na najhrabrije među nama

/

Za Raziju Mujanović kažu da je najbolja košarkašica svih vremena i osim što je osvojila sve što se moglo osvojiti, izašla je kao pobjednik iz još jedne velike bitke u svom životu – i to sa rakom dojke.

Ostavila je dubok trag u reprezentaciji bivše Jugoslavije, a svoje vrijeme i dan danas uglavnom provodi na parketu.

Imala je svega 14 godina kada se iz rodnih Ratkovića preselila u Tuzlu, gdje je i počeo njen košarkaški uspon. Igrala je za klub “Jedinstvo Aida” i njenim dolaskom uslijedile su godine uspona ovog kluba, a čak su 1989. godine osvojile i titulu šampionki Evrope.

Za nju tvrde da je najbolja košarkašica svih vremena, ali u svom privatnom životu, prošla je sve i svašta. Nikada joj nije bilo problem da nađe partnera, iako je visoka 202 cm, jer se kako kaže, uvijek i kretala u košarkaškom društvu u kojem preovladavaju visoki ljudi. Ipak, bilo je dosta negativnih komentara na njen račun.

“Ja sam po prirodi skromna osoba, ali uvijek je bilo i bit će ljudi koji će komentarisati moju visinu, takve obično gledam sa visine”, istakla je Mujanović za Zadovoljna.rs.

Sigurno je da je visina odigrala važnu ulogu u njenoj odluci da život posveti košarci, a jer se na osnovu visine i isticala u odnosu na ostale tako je bila i predložena za ŽKK Jedinstvo iz Tuzle.

“Nakon Jedinstva sam igrala u Italiji i Španiji, te u Brazilu i SAD-u. Ponosna sam jer sam osvojila sve što je moguće u košarci. Ostavila sam trag i drago mi je da danas djevojčicama stojim na raspolaganju. Dok sam aktivno igrala, nisam imala mnogo vremena za privatni život. Stoga to danas nadoknađujem”, navela je Mujanović.

Danas radi kao Team Manager ženske reprezentacije BiH, pa tako i dalje uživa u košarci. Kada nije na parketu, onda vrijeme provodi sa prijateljima i porodicom. Kao što i sama kaže, nadoknađuje propušteno.

Ima 54 godine i dva braka iza sebe. U nekoliko navrata, pričala je o psihičkom i fizičkom zlostavljanju koje je doživljavala u prvom braku, dok je razlog za razvod u drugom slučaju jednostavno bilo nerazumijevanje. Dok se možda i njena najveća borba odigravala upravo prije par godina, i to sa rakom dojke ona je sve to držala daleko od javnosti, štiteći se
od komentara, ali i od sažaljenja – što za ovu borbenu ženu nije dolazilo u obzir.

“To je zasigurno promijenilo moj život. Uvijek sam bila borac, i to je za mene bila samo jos jedna utakmica koju sam morala pobijediti. Apelujem na sve žene da se redovno  kontrolišu!”, poručila je Mujanović.

I dalje se spekuliše koji su razlozi njenog kasnijeg primanja u Košarkaški savez Bosne i Hercegovine, ali ipak o kakvoj legendi i karijeri je riječ, najbolje svedoči činjenica da je poznata košarkašica primljena u FIBA Kuću slavnih 2017. godine. Danas ona stoji rame uz rame sa najvećim legendama kao što su Michael Jordan, Wilt Chemberlain, John Stockton,
Aleksandar Nikolić, Dražen Petrović…

“Kada živite na Balkanu, zaborave vas. Pa vas se neko sjeti nakon 10 godina i pruži vam priliku da uđete u Košarkaški savez, a vi im vratite tako što osvojite historijski uspjeh na Evropskom prvenstvu. Jednostavno je”, navela je Mujanović.

Pri ulasku u FIBA Hall of Fame Razija Mujanović je održala govor.

“Odrasla sam u kući zajedno sa svoje tri sestre i dva brata, na prvi pogled kao jedan mali košarkaški tim. I baš tu, pod tim krovom, zahvaljujući svojim roditeljima, braći i sestrama sam naučila najvažniju lekciju, da jedino ako funkcionišete kao tim možete napraviti velike i
pozitivne priče. Zato sam njima posebno zahvalna i sa njima dijelim ovo priznanje”, rekla je, između ostalog, tada.

Ostavila je dubok trag u reprezentaciji Jugoslavije, a i dan danas ga ostavlja radeći sa mladim devojčicama koje se žele baviti košarkom.

zosradio.ba/BUKA

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...