U završnoj fazi gradnja Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima

/

Radovi na gradnji zgrade Centra za islamsko obrazovanje, koji se nalazi u sklopu „Kuvajtske džamije“ u Matuzićima, općina Doboj Jug, su u završnoj fazi. 

Preostaje još da se urade fini radovi u unutrašnjosti objekata, kao i vanjsko uređenje, te da se instalira odgovarajuća oprema i namještaj.

Plan je, kako je kazao rukovodilac Odjela za projekte Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Asmir Neimarlija, da se svi radovi završe do proljeća, a termin otvorenja će biti usglašen sa vakifima i donatorima, uzimajući u obzir i epidemiološku situaciju, a nadamo se da će Centar biti otvoren do kraja maja tekuće godine.

Sahat kula

– Centar za islamsko obrazovanje u Matuzićima jedan je od centara IZ u Bosni i Hercegovini skromne veličine. Nadamo se da će uspjeti zadovoljiti potrebe šire lokalne i društvene zajednice. Ukupna površina objekata koji su u sklopu centra iznosi oko 2.000 m2 – rekao je Neimarlija za Fenu.

Prostori u objektima su planirani različite sadržaje i aktivnosti: mektebske prostorije, predškolska ustanova, obdanište, multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi prateći sadržaji.

U planu je također, da se uradi i sahat kula, visine oko 26 metara, a vrijednost projekta je oko 60.000 KM.

– Već odavno postoji potreba stanovništva i lokalne zajednice da na jednom mjestu mogu dobiti sve navedene sadržaje. Također, sama pozicija Centra, koji bez ikakvih dilema, može biti i regionalni centar jer obuhvata općine, Doboj Jug, Doboj, Tešanj, Maglaj pa i šire – naglasio je.

Izgradnjom tog obrazovnog centra, dodao je, zaokružit će vakufski kompleks u Matuzićima koji je započeo izgradnjom džamije koju su putem Vakufske direkcije finansirali prijatelji iz Bejtu-l-zekata iz Kuvajta.

Značajni projekti

Vakufska direkcija IZ u BiH, na čijem je čelu Senaid Zajimović, u narednom periodu planira završetak svih projekata koji su fazi realizacije i upriliče svečana otvorenja.

Takvih projekata je trenutno 11, a najznačajniji su: Upravna zgrada Rijaseta u Sarajevu, Islamski centar u sklopu Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici, Sinan-begova džamija u Čajniču, Arnaudija džamija u Banjoj Luci, Behram-begova džamija u Tuzli, Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu, Ferhad-begova džamija u Tešnju, poslovno-edukativni objekt u Fojnici, Vakufski tržni centar u Sanaskom Mostu i dr.

– Također, planiramo u narednom periodu započeti realizaciju veoma značajnih vakufskih projekata, kao što su: izgradnja sahat kule pored Ferhadije džamije u Banja Luci, ponovna izgradnja Dugalića džamije u Nevesinju, Ali hodžine, Hadži Balina džamije i džamije Fatime Kadune u Mostaru, obnova Arnaudija džamija u Rogatici, Hadži Murat Spahijinog Mesdžida u Galčićima i Opijačeve tekije na Šehovini u Mostaru, kao i revitalizacija Morića Hana u
Sarajevu – najavio je Zajimović, prenosi avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Pobjeda Tešanj objavljuje javni oglas za prodaju putničkog i teretnog vozila

Na osnovu člana 122. Statuta „Pobjeda- d.d. Tešanj, Fabrika...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...

Učenici Mješovite srednje škole Tešanj ostvarili zapažene rezultate na Festivalu rada

Učenici Mješovite srednje škole Tešanj su učestvovali na petnaestom...