Parlament FBiH oborio hitni postupak budžeta, vraćen u formu nacrta

/

Parlamentarci su odlučili da se budžet Federacije Bosne i Hercegovine za ovu godinu vrati razmatra u formi nacrta, a ne u formi prijedloga.

Dnevnim redom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZD PFBiH) bilo je predviđeno da se budžet razmatra kao prijedlog. Međutim, pojedini parlamentarci su smatrali da to nije moguće jer zakonodavna vlast nije razmatrala njegov nacrt.

Pravilo je da parlamentarci prvo razmatraju nacrt, potom slijedi javna rasprava, a tek onda vlada utvrđuje prijedlog budžeta koji se ponovo upućuje u parlamentarnu proceduru.

Parlamentarac opozicionog SDP-a Irfan Čengić je bio među onima kojima je bilo neprihvatljivo da se danas budžet razmatra kao prijedlog ako nije ispoštovana prethodna procedura, tj. ako nije primijenjen zakon.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Adnan Efendić je ranije danas, uoči sjednice Parlamenta izjavio za Klix.ba da očekuje da će budžet biti usvojen, uprkos i nesuglasicama u vladajućoj koaliciji koju čine SDA, HDZ i SBB.

Budžet bi trebao iznositi 5,5 milijardi KM, što je više za 53,8 miliona KM ili za jedan posto, piše klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...