Nastoje privući 400.000 radnika: Njemačka otvara vrata za hiljade bh. građana

/

Informacija iz vlade Njemačke da joj nedostatak radnika usporava ekonomski oporavak od pandemije i da će svake godine nastojati privući po 400.000 radnika, ohrabrenje je za nezaposlene iz BiH. Pogotovo što je najavljeno povećanje minimalne satnice na 12 eura.

Istovremeno, ova vijest je i novo zvono za uzbunu jer najavljuje odlazak desetina hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Prošle godine, prema podacima Unije za održivi povratak, BiH je napustilo oko 170.000 ljudi.

Uređena zemlja

Demograf Aleksandar Čavić iz Banje Luke kaže da vijest iz Njemačke pokazuje da još postoji potencijal za zapošljavanje u toj zemlji, ali i kako izgleda jedna uređena država koja vodi računa o radnoj snazi koja joj nedostaje i na bazi toga donosi odluke.

– Demografska kretanja u populaciji određuju prirodni priraštaj i migracije, a mi obje ove komponente imamo s negativnim predznakom. Naročit problem posljednjih godina predstavlja izuzetno veliko iseljavanje zbog uslova rada, nekvalitetnih javnih službi poput zdravstva i obrazovanja, a zatim i nepotizma, korupcije, nemogućnosti napredovanja i odsustva perspektive za sebe i članove porodice – kaže Čavić.

BiH nema ni evidenciju građana koji su joj kazali zbogom. Podacima u ovoj oblasti bave se analitičari i nevladine organizacije. Procjenjuje se da je od 2014. do kraja prošle godine izgubila više od pola miliona ljudi.

– Od 2008. nam je mortalitet veći od nataliteta, a posebno u posljednje dvije pandemijske godine, kada smo u minusu 15.000, odnosno blizu 20.000 stanovnika. Između dva popisa stanovništva, samo kroz prirodnu dinamiku, izgubili smo grad veličine Tuzle ili Banje Luke. Migracija je još gora. Barata se brojem od pola miliona ljudi, ali upitno je i to jer se mnogi nisu ni odjavili – ističe Vedran Zubić, profesor geografije iz Sarajeva.

Demografi se slažu da trendovi neće biti zaustavljeni bez populacione politike i njene primjene na duže staze.

Naša politika

– Kada se demografski isprazni teritorija, budite sigurni, neće dugo ostati prazna. Licemjerje naših politika ogleda se u činjenici da nemamo ni zvaničnu statistiku spoljnih migracija. Svako ko vam kaže da tobože žali zbog odlaska mladih, a nije preduzeo ništa, pa makar da bilježi koliki je stvarni odlazak, samo je odraz društvenog i političkog licemjerja – smatra Čavić.

Radna snaga

Prof. Zubić kaže da će BiH morati otvoriti granice za radnu snagu s Istoka, piše Avaz. 

– Imali smo nekad gastarbajtere koji su išli u Njemačku da rade, ali njihove obitelji su bile ovdje. Sada nam odlaze kompletne obitelji – ističe Zubić.

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...