INZ savjetuje: Kako pripremiti organizam za novu sezonu proljetnih alergija

/

Alergije i alergijske bolesti danas možemo nazvati bolestima
modernog doba, jer njihova učestalost unazad više od 50 godina značajno raste
na globalnoj razini, posebno u razvijenim zemljama gdje danas pogađaju jednog
od četiri stanovnika.

Ono što je iznimno važno je pripremiti organizam na period
alergija, a sada je idealno vrijeme, jer priroda  još uvijek miruje,
ističu stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Sezonski alergeni, prvenstveno misleći  na one koje
udišemo (polen), počinju s prvim danima proljeća, te nastavljaju svoj utjecaj
tokom ljeta i jeseni, zbog čega je bitno poznavati njihovu raspodjelu i
povezanost  tokom sezone što nam omogućuje da ih izbjegavamo, a što je i
jedna od prvih smjernica antialergijske terapije.

Ojačati imunitet

– Alergija počinje izloženošću alergena preko disajnog
sistema, probavnog sistema ili kože, nakon čega se pokreće serija događaja koji
kreira alergijsku reakciju. U cilju pripreme organizma za polenske alergije
potrebno je izbjegavati sve ono što slabi imunitet. Faktori koji najviše utječu
na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres, konzumiranje alkohola i
stimulativnih sredstava, duga upotreba lijekova, te nedovoljan san, navodi
Lejla Baručija iz INZ-a.

U periodu koji je pred nama, osobe koje mogu ili već imaju
probleme sa alergijama trebaju intenzivnije konzumirati namirnice kao što su
agrumi, kupus, paprika, kelj, paradajz zbog vitamina C koji ima ključnu ulogu u
jačanju imuniteta. Kao izvor visokokvalitetnih proteina, željeza i selena je
nemasno meso, riba, mahunarke, orašasti plodovi.

Bitno je napomenuti da postoji mogućnost križne alergijske
reakcije nutritivnih i inhalatornih alergena, te je potrebno namirnice
konzumirati kuhane ili pečene, izbjegavati konzumirati sporne namirnice u
cjelovitom obliku.

Beta karoten je prirodni izvor vitamina A ima
antioksidativno djelovanje, a nalazimo ga u određenom povrću (mrkva, špinat,
brokule) bitan je za smanjenje jačine fotosenzitivnih alergijskih reakcija.
Cink je esencijalni mineral koji stimulira stvaranje imunosnih stanica,
smanjuje intenzitet alergijskih reakcija.

Vitamin C u kombinaciji sa kalcijumom smanjuju lučenje
histamina. Histamin je odgovoran za kihanje, oticanje, suzenje očiju,
začepljenost nosa i slične reakcije. Vitamin  D smanjuje šansu za
razvoj alergija zbog svog uticaja na imuni sistem. Također može ublažiti
simptome atopijskog dermatitisa.

Suplementi Beta glukana doprinose bržem i boljem imunom
odgovoru. Oni se nalaze u pivskom kvascu, gljivama Reishi i Shiitake. Kao
suplementi se mogu pronaći u obliku sirupa i kapsula u dozama prilagođenim
djeci i odraslim. Rafinirana ulja, šećeri i previše crvenog mesa i mliječnih
proizvoda samo će pojačati simptome alergija.

– Pošto u sezoni alergija imunitet pojačano radi, potrebno
je osigurati svome tijelu dovoljno odmora tokom noći kako bi mu pomogli u
borbi. Primjena antihistaminika dodatno iscrpljuje organizam. potrebno je
izbjegavati periode kada je najveća koncentracija polena u zraku, to su
najčešće jutarnji periodi od 9 do 12 sati, dodaje Baručija.

Prirodni saveznik u borbi protiv alergija

Ulje crnog kima je najpoznatiji prirodni lijek protiv
alergija i daje odlične rezultate. Pošto učinkovito jača imunitet najbolje će
rezultate dati ako se počne redovno konzumirati mjesecima prije sezone intenzivne
polinacije.

Probiotici omogućuju organizmu stvaranje više antitijela
imunoglobulina IgG,te tako štite organizam od jakih alergijskih
reakcija.Osnovni izvor probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput
kefira ili jogurta, navode iz INZ-a.

Naučna istraživanja su pokazala da osobe sa pozitivnom
stavom proizvode više antitijela i zdravije su. Imunoterapiju treba podržati
antialergijskim lijekovima i ličnim mjerama poput izbjegavanja ili
minimiziranja izloženosti alergenu uz praćenje sedmičnih izvještaja iz INZ-a,
koji predstavljaju servisnu informaciju o koncentraciji polena, a koja bi mogla
pomoći građanima u planiranju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Za kraj, podsjećamo da od početka februara do kraja oktobra
INZ veću treću godinu na području Zenice provodi mjerenje i sedmično
objavljivanja podataka iz tzv. “polenskog kalendara”, a u planu za
ovu godinu je nabavka i instalacija još dva-tri uređaja čime bi bilo
“pokriveno” cijelo područje ZDK sa informacijama o pojavljivanja i
intenziteta polena biljki koje kod dijela stanovništva izazivaju alergijske
reakcije.

zosradio.ba

 

spot_img

Povezani postovi

Koliko često biste trebali mijenjati četkicu za zube

Za održavanje zdrave dentalne higijene, pranje zuba najmanje dva...

Mirko Šenkovski Geronimo pokrenuo “Opus Live”, na koncertima širom regiona i “Romanija” u hard rocku

Mirko Šenkovski Geronimo je jedan od najtraženijih autora u...

Kolač zvani ‘nemam pojma’: Jednostavan, brz i bez pečenja

Ovo je vrlo jednostavan, jeftin i ukusan kolač, nema...

Trik zlata vrijedan u sezoni prehlada, otpušite nos za par sekundi

Jedan ljekar je podijelio jednostavnu vježbu od 30 sekundi...