Recept za savršene hurmašice, slasticu koja uvijek obraduje
sve ukućane i podsjeća na naše nane i bake koje su ih često pravile.
Sastojci:
– 450 g brašna
– 250 g margarina
– 100 g šećera
– 100 g kokosovog brašna
– 50 g oraha
– 1 kafena kašika praška za pecivo
– 2 jaja
Za zaljev:
– 800 g šećera
– par ploški limuna
– voda
Priprema:
Kašikom dobro umutiti razmekšali margarin. Dodati šećer i
umutiti.
Dodati jaja i sve fino sjediniti. Dodati kokosovo brašno i
prašak za pecivo, te izmiješati.
Postepeno dodajući 450 g brašna, zamijesiti lijepo tijesto.
Mjera je fantastična – brašna vam neće trebati ni gram više, ni gram manje.
Od gotovog tijesta otkidati loptice, pa ih zarolati.
Utisnuti orah, pa hurmašicu oblikovati na rende.
Hurmašice redati u nenauljen pleh. Peći na 180 stepeni dok
blago ne porumene. To je otprilike 20 minuta.
Kada su hurmašice gotove, spremiti zaljev. U šerpu sipati
800 g šećera i preliti vodom, tako da voda bude dva prsta iznad šećera.
Agdu kuhati 15-ak minuta. Pred kraj urezati tri, četiri
ploškice limuna.
Vrelu agdu preliti preko već prohlađenih hurmašica.
Pričekati par sati da hurmašice upiju zaljev i – uživati!
zosradio.ba/072info.com