TUŽILAŠTVO ZDK OKONČALO ISTRAGU: Direktorica JU Centar za kulturu, sport i informisanje Visoko optužena za zloupotrebu položaja

/

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Amile Koso zbog sumnje da je kao direktorica JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ Visoko zloupotrijebila službeni položaj i krivotvorila službene isprave. 

Direktorica, urednica, menadžerica…. 

Koso je optužena da je od 25. januara do 25. maja 2021. godine sa Irmom Jusufbegović zaključila nekoliko ugovora o radu na određeno vrijeme, a da je pri tome u ugovore unosila opis poslova koji nisu isti za ta radna mjesta.

Cilj je bio da se Jusufbegović, bez provođenja bilo kakve propisane procedure obaveznog javnog konkursa, pribavi korist u vidu zaposlenja u Javnoj ustanovi Centar, utvrđeno je tužilačkom istragom.

Tako je Koso, stoji u optužnici, 25. januara sa Jusufbegović zaključila ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju najduže do 120 dana, na mjesto glavne i odgovorne urednica programa i sadržaja svih medija. Pri tome je, stoji u optužnom aktu, u ugovor unijela opis poslova koji nije isti za spomenuto radno mjesto.

Dva dana nakon toga, 27. januara istu uposlenicu je preraspodijelila na radno mjesto urednika novinara i menadžera marketinga u Odjelu za informisanje. U ugovor je opet unijela opis radnih poslova koji nisu predviđeni za to radno mjesto.  

Koso je potom, stoji u optužnici, 1. februara sa Jusufbegović zaključila aneks ugovora na određene vrijeme za mjesto pomoćnika direktora za Odjel informisanja u JU, a koje uopšte nije bilo predviđeno u sistematizaciji.

 

 

Slijedi novi aneks ugovora u martu iste godine, ali ovaj put za mjesto menadžerice kulture i sporta. Za razliku od prethodnih ugovora, u ovaj je unijela pravilan opis poslova.  

“Cilj je bio da se I. J. bez provođenja propisane procedure u JU pribavi korist u vidu zapošljavanja na radno mjesto koje nije bilo predviđeno pravilnikom”, naglašeno je u optužnici koja je u međuvremenu i potvrđena. 

Dugogodišnji problemi na RTV Visoko 

Problemi na RTV Visoko gomilali su se godinama, a sve je kulminiralo 2018., kada je ovo javno preduzeće otišlo u stečaj. U to vrijeme Amra Babić je bila općinska načelnica i na njen račun su stizale optužbe da ih je namjerno gurnula u stečaj, a da je prethodno imovinu preduzeća i dozvole za emitiranje prebacila u JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ i tako šest uposlenika ostavila bez posla.

Sa istom praksom prošle godine je nastavila i aktuelna vlast u Visokom: i oni su šest uposlenika RTV Visoko ostavili bez posla pod izgovorom “reduciranja troškova”. Međutim, na njihovo mjesto dovode svoj kadar.

Time su produbili priče da je RTV Visoko režimska televizija.

Neki od tih šest uposlenika, kojima prošle godine nisu produženi ugovori, zatražili su inspekcijski nadzor. Jedna od tih uposlenica je i Jasmina Lemeš, koja je na RTV Visoko obavljala poslove marketing menadžerice, a istovremeno je bila i predsjednica Upravnog odbora JU Centar.

 

Inspekcijskim nadzorom utvrđene nepravilnosti  

Inspekcijskim nadzorom, koji je izvršen u martu 2021., utvrđeno je da je sa Jusufbegović zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme na poslovima radnog mjesta pomoćnika direktora, te su inspektori uvidom u Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta JU utvrdili da ti poslovi nisu sistematizovani.

Jusufbegović se, naime, na stranicama RTV-a potpisivala kao urednica programa, a na aktima kao pomoćnik direktora za Odjel informisanja. 

U službeni dokument unijela neistinite podatke 

U međuvremenu, u sve se uključilo i Tužilaštvo ZDK i to na osnovu krivične prijave koju je podnijela Lemeš.

Istragom je još utvrđeno, a što se spominje i u podignutoj i potvrđenoj optužnici, da je Koso izradila službenu ispravu unoseći u nju neistinite podatke i ovjeravajući je službenim pečatom, a sve s ciljem da se Jusufbegović obezbijedi posao u Javnoj ustanovi Centar. 

Dio optužnice protiv Amile Koso koji se odnosi na krivotvorenje  

Prema optužnici, Koso je izdala uvjerenje od 28. aprila 2021. kojim potvrđuje da je Jusufbegović od 25. januara do 27. aprila 2021. u JU Centar obavljala poslove menadžerice za kulturu i sport, iako je znala da to nije tačno i da je na navedenom radnom mjestu Jusufbegović radila od 10. marta. “U službenu ispravu unijela je neistinite podatke i takvu službenu ispravu ovjerila svojim potpisom i službenim pečatom”, navodi se u optužnici protiv Amile Koso.

Podsjetimo i da je Amila Koso prošle godine podnijela prijavu protiv Jasmine Lemeš optužujući je da je otuđila cjelokupnu dokumentaciju o radu Upravnog odbora za 2019. i 2020. godinu.

 

Istraga protiv Jasmine Lemeš obustavljena 

Međutim, istragom Tužilaštva ZDK utvrđeno je da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela, te je donesena naredba o obustavi istrage. 

Jasmina Lemeš je za Žurnal izjavila da će ona kao nelegalno smijenjena predsjednica Upravnog odbora, s obzirom na optužnicu protiv Amile Koso, tražiti poništenje konkursa po kojem je zaposlena Jusufbegović: “Njenim zapošljavanjem se išlo na štetu uposlenih i kršile su se zakonske odredbe da bi se uposlili ljudi koji su predstavnicima aktuelne vlasti pomagali u kampanji”.

Kontaktirali smo i Amilu Koso, ali ona nije željela davati izjave, jer je postupak u toku: “Poštujem pravosudni sistem BiH, te Vas molim da i Vi poštujete isti. Svaka izjava se može pogrešno shvatiti, a ja vjerujem u svoju nevinost i profesionalnost”.  

zosradio.ba/zurnal 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Kakvu smo hranu jeli prošle godine; Hajrić: Višak pesticida najčešće u citrusima i ovom voću

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine svake godine provodi...

Novo istraživanje EBRD-a: 55 posto ispitanika izjavilo kako je zadovoljno životom u BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najveći institucionalni...

Novi skok bh. vojne industrije: Izvoz utrostručen u 2024.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine ove godine, generalno gledajući,...

Rentanje kao biznis: Znate li kako prijaviti privatni smještaj u Kantonu Sarajevo?

U Bosni i Hercegovini, postupak dobijanja odobrenja za iznajmljivanje...