Potpisan Ugovor o saradnji između Općine Zavidovići i njemačke organizacije Help – Hilfe zur Selbsthife e.V. a

/

Općinski načelnik Hašim Mujanović i predstavnik njemačke organizacije Help – Hilfe zur Selbsthife e.V.  potpisali su Ugovor o saradnji između Općine Zavidovići i njemačke organizacije Help – Hilfe zur Selbsthife e.V. a u vezi implementacije projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana 2021-2022”.

Cilj projekta je olakšati inkubaciju samostalnih biznisa i samozapošljavanje kroz mjere pomoći za sticanje dohotka u ciljanom ekonomskom sektoru.

Projekat će pomoći 15 odabranih korisnika na teritoriji općine Zavidovići, u vidu grantova koje će obezbijediti Help u saradnji sa Općinom. Svaki grant će se sastojati od materijalnih sredstava potrebnih za poslovnu aktivnost, bez davanja u gotovom novcu. Seminari na temu upravljanja i / ili obuka će biti sprovedeni u saradnji sa lokalnim razvojnim partnerima i besplatno. Ukupna vrijednost pojedinačne donacije će biti u prosjeku 2.000,00
EUR.

Help će odabrati korisnike projekta u skladu sa ustanovljenim skupom socijalnih i ekonomskih kriterija. Samohrani roditelji, žene, osobe sa invaliditetom i udruženi projekti stvoreni od strane ugroženih grupa bit će posebno uzeti u obzir, ovisno o održivosti predložene poslovne ideje.

U sklopu projekta Help će potaknuti daljnji razvoj kroz omogućavanje i uključivanje najmanje 10 podržanih ili novih korisnika u proces strukovne edukacije / treninga / prekvalifikacije a koju će implementirati partnerska organizacija specijalizirana za tu edukaciju.

Ukupna direktna investicija u projektu je 38.500 EUR u okviru koje je učešće Općine Zavidovići u iznosu od 13.392 EUR ili oko 34 %.

Općinski načelnik Hašim Mujanović izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora sa željom i nadom da će na području općine Zavidovići određene kategorije prepoznati mogućnost za pokretanje ili razvoj mikro biznisa sa ciljem unapređenja njihove socio-ekonomske situacije kroz kreiranje samostalne poslovne aktivnosti.

Povezani postovi

Marica Ružić – muzika je najljepši način za povezivanje ljudi

„Pjevat' ćemo šta nam srce zna, pjesme sa svih...

U Tešnju stranke Trojke kao “rogovi u vreći”

Dok na nivou Federacije BiH i države BiH, stranke...

Nakon 16 godina članstva: Mirela Buljubašić napustila SDP Tešanj

Mirela Buljubašić bila je članica Glavnog odbora SDP BiH,...

Milion maraka za školu u Medakovu

U Općini Tešanj potpisana su dva sporazuma, koja će...