U junu se završava magistralna cesta Neum – Stolac, koštat će 88,9 miliona KM

/

Izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac trebalo bi da bude završena u junu ove godine, kazali su iz Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH. Izgradnjom ove saobraćajnice bh. građani će dobiti direktan izlaz za Jadransko more, tačnije, dostojnu putnu komunikaciju prema gradu Neumu.

– Za cjelokupan projekat izgradnje magistralne ceste M-17 Neum – Stolac bit će utrošeno cirka 88.965.690,01 KM. Izgradnjom ove moderne saobraćajnice riješit će se problem povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom Hercegovačko-neretvanskog kantona, a time i cijele Bosne i Hercegovine, te pozitivno utjecati na konkurentnost privrede Neuma i Stoca. Rok za završetak radova na kompletnoj cesti od Neuma do Drenovca je juni 2022. godine – naveli su nam iz Cesta Federacije.

Dodaju kako izgradnja ceste teče planiranom dinamikom.

– Od ukupno sedam lotova na koliko je podijeljena kompletna dionica dužine 36,5 km, trenutno se izvode radovi na samo dva lota (LOT 5 i LOT 6). Radovi na dionici Stari Neum – Broćanac u dužini 12 km su završeni. Na dionici Oštrovac – Broćanac dužine pet km, izvođeni su radovi na izgradnji trase ceste i tri potputnjaka. Nadalje, završena je dionica Broćanac – Prapratnica, dužine tri km, uključujući i radove na raskrsnicama Babin Do i
Oskrušnica – kazali su.

Završena je i poddionici Prapratnica – Hutovo, uključujući i tunel Žaba, kao i dio Stolovi – Drenovac.

Radovi na poddionici Hutovo – Cerovica i poddionici Cerovica – Stolovi započeli su u oktobru 2020. Rok za završetak radova je 31.5.2022. te se ne očekuje kašnjenje.

zosradio.ba/072info.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Kakvu smo hranu jeli prošle godine; Hajrić: Višak pesticida najčešće u citrusima i ovom voću

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine svake godine provodi...

Novo istraživanje EBRD-a: 55 posto ispitanika izjavilo kako je zadovoljno životom u BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najveći institucionalni...

Novi skok bh. vojne industrije: Izvoz utrostručen u 2024.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine ove godine, generalno gledajući,...

Rentanje kao biznis: Znate li kako prijaviti privatni smještaj u Kantonu Sarajevo?

U Bosni i Hercegovini, postupak dobijanja odobrenja za iznajmljivanje...