FIFA izbacila Rusiju iz svih takmičenja!

/

Svjetska nogometna federacija (FIFA) je izbacila Rusiju iz svih takmičenja što znači da ova reprezentacija neće nastupati u baražu za Svjetsko prvenstvo koji se treba igrati narednog mjeseca. Ujedno su suspendovani i svi ruski klubovi iz evropskih takmičenja.

FIFA se za ovaj korak odlučila nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) predložio da ruski i bjeloruski sportisti budu izbačeni iz svih međunarodnih takmičenja.

Ranije danas ovu odluku su najavili brojni svjetski mediji poput BBC-ja, a problem je nastao nakon što je Rusija prošlog četvrtka napala Ukrajinu.

FIFA je ranije odlučila da Rusija utakmice baraža mora odigrati na neutralnom terenu pod nazivom Ruski nogometni savez te bez zastave i himne.

Međutim, brojni evropski savezi uključujući Poljsku, Švedsku i Češku, koje su na play-off baraž turniru s Rusijom, osudili su takav potez te su odbili gostovati u Rusiji.

Podsjetimo, Rusija je trebala biti domaćin Poljskoj 24. marta, a pet dana kasnije pobjednik te utakmice treba igrati s pobjednikom meča između Švedske i Češke.

Ipak, FIFA je večeras objavila da do daljnjeg izbacuje Rusiju i ruske klubove iz svih svojih takmičenja, a isto je uradila Evropska nogometna federacija (UEFA).

Još uvijek nije poznato kako će se baraž popuniti, a jedna od opcija je da na mjesto Rusije uskoči trećeplasirana ekipa u kvalifikacijskoj grupi, a to bi bila Slovačka.

zosradio.ba/klix

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...