Čović o akcizama na gorivo i nižem PDV-u: Moramo znati da li time zaista pomažemo

/

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je bilo govora o brojnim temama, a primarno u vezi političke, sigurnosne i socijalne situacije u BiH. Posebna tačka dnevnog reda se odnosila na rad izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima.

Dragan Čović, lider HDZ je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao je da je jutros za srijedu sazvao sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, podsjetivši na to da je pet zastupnika tražilo održavanje hitne sjednice, po jednoj tački dnevnog reda, odnosno predložili su dvije, a poslovnički može jedna, a to su akcize ili trošarine.

Prvo pitanje koje mu je postavljano tiče se zakazivanja sjednice Doma naroda BiH, na kojoj bi se trebala usvojiti dva zakona – o suspenziji akciza i diferenciranoj stopi PDV-a.

On kao predsjedavajući Doma naroda inicira zakazivanje sjednice, a jedna je zakazana za 24. mart, što je prema mnogima kasno. Zato je traženo da ona bude ranije.

HDZ dao svoj doprinos

Čović je kazao da je dio odgovora u tome što je iz UIO već rečeno da će za implementaciju nove stope PDV-a trebati pola godine.

– Kad struka kaže jedno a mi kao zastupnici koji nismo baš struka kažemo nešto drugo. Mi smo kao HDZ dali svoj doprinos, a što se tiče nas zakazali smo da bude ove sedmice. Za srijedu smo zakazali, ali sam jutros zatražio od predsjednika Vijeća ministara, ministra finansija i entitetskih ministara finansija i drektora UIO da nam dostave, a uputili smo im prijedloge zakona, da nam daju osvrt na to. Da vidimo šta to znači, da li to pomaže, da li pravimo više štete. Ali da ne bi pričali priču, treba nam čista analitika. Da li će biti jeftinije gorivo, hoćemo li u proračunu imati 300 miliona KM manje. Isto je za PDV, neki kažu da će trebati pola godine da to zaživi, šta nam to znači, narušavamo li sistem – rekao je Čović.

Dolazak Žozepa Borelja

On je najavio i da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) doći u srijedu u Sarajevo i da će tom prilikom sa njim razgovarati predstavnici tri naroda.

– Nedavno sam sa evropskim zvaničnicima imao Zoom sastanak. Dogovorili smo se da se moramo vrlo brzo okupiti, mislim da i Borrelj dolazi tako da bi se donijeli zaključci da moramo odmah riješiti to pitanje. Mislim da će i sastanak biti tako formiran sa predstavnicima tri naroda iz BiH – naveo je on.

Ističe da su Hrvati i Bošnjaci do sada imali “komociju bilateralnih razgovora”, ali da kad dođe do Parlamenta BiH, neće moći bez uključivanja srpskog naroda.

Izrazio je optimizam da će međusobni sastanci vrlo brzo biti i nastavljeni “jer vremena više nema oko toga”. Smatra da će razgovori ići u istom tonu kao i do sada. Odnosno da će se fokusirati na rješavanje izbora u domove naroda, a nakon toga i u Predsjedništvo BiH, prenosi Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Onkološki pacijenti u BiH preskaču terapiju, za Taksol sedmično potrebno 540 KM

Po ko zna koji put stiglo je obavještenje da...

Danas će biti zatvoren smjer Zenica jug – Lašva u tunelu 1. mart

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po...

Poljoprivreda treba promjene: Podsticaji ne daju rezultate

U periodu od tri godine Federacija BiH za podsticaje...

Ramo Isak: Političarima najviše odgovara priča o ratu, pozivam građane da ostanu razumni!

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak za N1 je...