Podignuta optužnica protiv Fuada Kasumovića i još deset osoba u slučaju Zenicatrans

/

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona danas je objavilo da je podignuta optužnica protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i još deset osoba u slučaju Zenicatransa.

Kako se navodi, istraga u predmetu, javnosti poznatom kao “Zenicatrans”, okončana je u petak, 11. marta 2022. godine, podizanjem optužnice protiv osumnjičenih: Kasumović Fuada, Drino Vahdeta, Husaković Besima, Osmanović Zlatka, Baručija Kapidžić Almire, Mašić Asmira, Mehić Edina, Ormanović Mesuda, Krivdić Amela, Kratina Abdulaha i Đozo Amele.

“Optužnica je danas, 14. marta 2022.godine, upućena sudiji za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica na potvrđivanje. Podignutom optužnicom osumnjičeni se terete da su počinili više krivičnih djela i to: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Prouzrokovanje stečaja iz člana, Krivotvorenje službene isprave i Nesavjestan rad u službi kako je to pojedinačno navedeno u optužnici”, navodi se na stranici Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Ističu da će, ukoliko, i nakon što optužnicu potvrdi sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica, Tužilaštvo javnosti učiniti dostupnim i činjenični opis djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret.

Tužilaštvo ZDK istražuje na koji način je Fuad Kasumović kao prvi čovjek Zenice autobusku stanicu Zenicatransa prepisao na Grad Zenicu, a potom je izdao pravnim osobama. Grupa više osoba koje su bile meta istrage SIPA-e se tereti, navodno, da je oštetila ovo preduzeće za višemilionski iznos.

Podsjetimo, ranije je Kasumović zbog ovog slučaja privođen te je u pritvoru proveo 10-ak dana, nakon čega je pušten na slobodu. On je sve dijelove optužnice odbacio i poručio da je cijeli slučaj montiran.

Iz Tužilaštva ZDK napominju da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Klix.ba

 

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...