Tužilaštvo ZDK u rudniku Breza: Umjesto odgovornosti EPBiH za štetu od 100 miliona, tužioci istražuju utrošak dnevnica

/

O katastrofalnom stanju u rudnicima Koncerna Elektroprivrede BiH, korupciji i stranačkom zapošljavanju mediji su godinama istraživali i opširno pisali. Za razliku od novinara, nadležna tužilaštva nisu bila toliko zainteresovana za istraživanje korupcije i kriminala u rudnicima koncerna iako su dugovanja rudnika skoro 900 miliona maraka. 

Međutim i kada tužilaštva krenu raditi svoj posao, nadležna policijska tijela godinama ne postupaju po njihovim nalozima. Tako je Sektoru kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona trebalo 20 mjeseci da postupi po nalogu Kantonalnog tužilaštva Zenica i započne provjere iz krivičnih prijava protiv bivše uprave Rudnika mrkog uglja Breza. Ovu činjenicu otkrio je dopis koji je ovaj sektor 20. decembra prošle godine poslao Elektroprivredi BiH.

„Policijski službenici Odsjeka za privredni kriminal i korupciju Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a ZE-DO kantona vrše provjere po nalogu Kantonalnog tužilaštva Zenica od 7.4.2020. godine vezano za više anonimnih prijava protiv bivšeg direktora RMU Breza Ćamila Zaimovića, izvršnog direktora za ekonomsko pravne poslove Aiše Salkić i Seada Šabića pomoćnika direktora za ekonomske poslove zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo  zloupotreba položaja ili ovlašćenja i nesavjestan rad u službi“, navedeno je u dopisu MUP-a.

U dopisu je traženo od Elektroprivrede BiH da u što kraćem roku dostave nalog o realizaciji službenih putovanja u inostranstvo iz 2010. godine, ugovor o vođenju poslova između Elektroprivrede BiH i rudnika te operativni plan aktivnosti za poboljšanje poslovanja u zavisnim društvima- rudnicima uglja Koncerna Elektroprivrede BiH iz 2010. godine.

Slijedeći ažurnost policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Elektroprivredi BiH je trebalo potom  dva mjeseca da proslijedi dopis Rudniku mrkog uglja Breza.

Tako je Služba za internu kontrolu Elektroprivrede BiH tek 22. februara ove godine poslala zahtjev Rudniku Breza zahtijevajući dostavljanje tražene dokumentacije Službi u što kraćem roku, kako bi onda Služba za internu kontrolu mogla postupiti po zahtjevu MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Ponovimo, nalog Kantonalnog tužilaštva Zenica Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je poslat 7.4.2020. godine . MUP potom 20 mjeseci kasnije, 20.12.2021. godine šalje zahtjev Elektroprivredi BiH za dostavljanje dokumentacije koju traži Kantonalno tužilaštvo. Elektroprivreda BiH 22.2.2022. godine prosljeđuje  zahtjev Rudniku mrkog uglja Breza za dostavljanje dokumentacije koju traži MUP.  Pitanje je koliko vremena će trebati Rudniku Breza da nađe dokumentaciju iz 2010. godine te je dostavi Elektroprivredi da bi je Elektroprivreda dostavila MUP-u, a MUP Kantonalnom tužilaštvu Zenica.

No, ni tužilaštvo nije ažurno niti zainteresovano za predmet, u suprotnom bi bile brojne urgencije. Otvaranje istrage je moguće imalo neku drugu namjenu.

Osveta zbog tužbe teške 100 miliona maraka

U razgovoru za Žurnal prvoprijavljeni bivši direktor RMU Breza Ćamil Zaimović, kaže da su krivične prijave protiv njega neosnovane i da dolaze kao vid odmazde zbog toga što je javno govorio o nepravilnostima Elektroprivede BiH.

Podsjetimo već par godina Zaimović javno govori o malverzacijama Elektroprivrede BiH prilikom nabavke širokog čela za RMU Breza. Dok je bio direktor Rudnika Breza podnio je tužbu protiv Elektroprivrede BiH tešku više od 100 miliona maraka i često je u medijima izjavljivao da je upravo zbog te tužbe došlo do smjene uprave rudnika.

“Podnijeli smo tužbu protiv Elektroprivrede za najmanje 107 miliona maraka štete. Nabavka širokog čela je trebala da bude provedena prije šest godina, kada je cijena bila devet miliona eura, a sada je duplo veća. Komisija EPBiH je nekoliko puta neopravdano obarala tender. Nisu kupili to prijeko potrebno za rudnik široko čelo. Uprava RMU Breza je stavila na papir koliko je naneseno štete zbog nenabavke čela u tri godine, gdje smo trebali dati tri puta po 300.000 tona uglja. Bila je cifra oko 90 miliona KM, ponovio je bivši direktor Rudnika Breza Ćamil Zaimović za Žurnal ono što je krajem prošle godine izjavio za Oslobođenje, navodeći da je ta tužba zataškana jer je “neko iz nove uprave tu tužbu nezakonito povukao”.

Podsjetimo, Zaimović je i ranije za medije govorio da je “upravo zbog te tužbe došlo do smjene uprave društva u Rudniku Breza. Napravljena je reorganizacija koja je samo zamazivanje očiju. Ukinuti su nadzorni odbori i uprave društva po rudnicima, poslani poslušnici iz Elektroprivrede da mogu rasprodati ono što im ne bi dali iz UO RMU Breza.  Neko iz nove uprave je povukao tu tužbu. Zanimljivo je da nema nigdje tragova te tužbe”.

Zaimović je i prije dvije godine upozoravao da se tender za nabavku širokog čela obara četiri godine zaredom i to od strane ponuđača koji je skuplji i koji se ne bavi prodajom rudarske opreme. Obaviješten je i resorni ministar Nermin Džindić i Elektroprivreda BiH da neinstaliranje novog čela dovodi rudare u opasnost i drastično smanjuje proizvodnju. Umjesto nabavke širokog čela Zaimović i rukovodioci koji su ga podržali, su odlukom uprave JP Elektroprivreda BiH, poslani u prijevremenu penziju. Sada kaže da je pitanje zašto se Tužilaštvo ZDK, iako je po službenoj dužnosti bilo u obavezi  da se bavi ovim slučajem, nikada ništa konkretno nije uradilo, iako je šteta za RMU Breza bila veća od 100 miliona maraka?

Za razliku od nekih drugih predmeta koje istraže izuzetno ubrzano, za Tužilaštvo ZDK prijava protiv Zaimovića nije prioritet. Sličnih primjera kada je ovo tužilaštvo u pitanju bilo je i ranije, o čemu je Žurnal pisao. Tamo gdje bi predmetom istrage trebali biti kadrovi SDA ili pak ASDA, poznato je već, Tužilaštvo ZDK, pristupa nerado ili nikako.

Izvor:zurnal.info

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Islamski centar svečano otvoren u Zenici

Islamski centar svečano otvoren u Zenici, gradonačelnik Kasumović poručio:...

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona uspostavila Ured za digitalizaciju

Privredna komora ZDK uspostavila je Ured za digitalizaciju. Ured...

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...