Načelnik Općine Tešanj pozvao građane da prijave korupciju i nepravilnosti u javnom sektoru

/

U Općini Tešanj su predstavljeni rezultati aktivnosti projekta „Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji je ova lokalna zajednica realizirala u saradnji sa UNDP-om i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa UNDP-om te je naglasio važnost stvaranja mehanizama kojim će Tešanj pokazati otvorenost i spremnost na borbu protiv korupcije.

„Općina Tešanj i UNDP uspješno sarađuju u različitim oblastima i na brojnim projektima. Ponosni smo na tu saradnju, jer je ona uvijek davala konkretne rezultate za dobrobit građana općine Tešanj. U konkretnom slučaju smo sarađivali na Projektu „Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru” na važnim aktivnostima promocije otvorenosti naše jedinice lokalne samouprave. Općina Tešanj je još 2017. godine usvojila Plan integriteta sa mjerama koje smo provodili. Krajem 2020. godine usvojili smo i Akcioni plan za 2021 godinu. Značajan dio aktivnosti smo provodili i prije samog projekta, a projekat nam je omogućio razmjenu znanja i iskustava te dodatna unapređenja. Kroz projekat su naši uposlenici prošli dodatne radionice i obuke, što će biti korisno u daljem radu”, poručuje načelnik Huskić.

Predstavnici Općine Tešanj građanima žele predstaviti sve propise i sve mehanizme koji su im na raspolaganju za prijavu korupcije. Tu već postoje važeći i utvrđeni Etički kodeksi (službenika u općini i vijećnika u Općinskom vijeću), propisani su načini prijavljivanja kršenja kodeksa, te su opisane mogućnosti načini prijave korupcije ili neprimjerenog ponašanja. Direktnim kontaktima, štampanim materijalima i online promocijom žele podstaknuti građane da aktivno sudjeluju u lokalnoj zajednici, pa i u ovakvim aktivnostima.

„Osim zakonom propisanih mehanizama putem policije i tužilaštva, građani u općini Tešanj korupciju mogu prijaviti redovnom poštom, putem posebnog e-maila za ove namjene, usmeno na zapisnik ili poštom u posebnom poštanskom sandučetu. Mislim da je ovdje važno kazati da općine, kao i drugi nivoi vlasti ili javnog sektora i uprave, koji upravljaju javnim dobrima i javnom imovinom, pružaju javne servise i samim time imaju obavezu da poslove rade profesionalno i odgovorno. Svi ti poslovi moraju biti podložni provjeri kako ne bi došlo do zloupotrebe. Općina Tešanj želi da pokaže otvorenost po pitanju prijavljivanja korupcije, jer time želimo dobro i građanima i svima koji rade profesionalno i odgovorno svoj posao”, dodaje Huskić.

Načelnik Huskić je pozvao građane da prijave nepravilnosti i korupciju u javnom sektoru.

„Pozivamo građane i sve subjekte da prijave svako neprofesionalno, neetično ili koruptivno ponašanje uposlenih u javnom sektoru. Važno je da prijave budu na bazi činjenica i materijalnih dokaza. Iznošenje tvrdnji i optužbi bez zvaničnih prijava i dokaza, ili iznošenje površnih i pogrešno motivisanih tvrdnji ne doprinosi nikome i ničemu. Konačno, to proizvodi više štete nego koristi. Zato moramo pokazati odgovornost na tom putu. Za nas je sada najvažniji naredni korak efikasna primjena uspostavljenih mehanizama. Nastojat ćemo da adekvatno promovišemo uspostavljene mehanizme i educiramo sve sudionike. Hvala Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i UNDP-u da ove korake napravimo zajedno”, zaključio je Huskić, objavljeno je na stranici Općine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Direktor Mann+Hummel: Svake godine rastemo, pokazujemo da se u BiH može uspjeti

Kompanija Mann+Hummel BA iz Tešnja, koja slovi za jednu...

Hoće li Trojka sa strankom „Naprijed“ u Tešnju predstaviti zajedničkog kandidata za Načelnika?

Pripreme za lokalne izbore, zakazane za oktobar 2024. godine,...

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za tri bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...