Slovačke vlasti protjerale troje zaposlenih u ambasadi Rusije

/

Vlasti Slovačke protjerale su troje ljudi zaposlenih u Ambasadi Rusije, saopćio je portparol slovačkog Ministarstva vanjskih poslova Juraj Tomaga.

Saopćenje portparola prenijela je slovačka novinska agencija TASR, a u izvještaju se navodi da je razlog protjerivanja ruskih diplomata to što njihove aktivnosti nisu “kompatibilne” sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Tomaga je naglasio da ruske diplomate imaju rok od 72 sata da napuste Slovačku, te da je odluka donesena na osnovu podataka slovačkih tajnih službi.

“Ministarstvo vanjskih poslova Slovačke oštro poziva Ambasadu Rusije da njeni zaposleni rade u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i da zaustavi bilo kakve aktivnosti koje su suprotne tome”, naveo je Tomaga.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je odluku Slovačke kao “neosnovanu” i upozorilo na prikladan odgovor Moskve, javlja TASS, a prenosi Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...