Kako kupiti stan u BiH: Bez kredita, čak i uz dvije plate, skoro nemoguće

/

Iako je i pronalazak posla u Bosni i Hercegovini priča za sebe, izazovi sa kojima se mladi susreću i nakon zaposlenja su mnogobrojni. Jedan od takvih je i rješavanje stambenog pitanja koje je za većinu životna prekretnica. Kupiti stan je, slobodno možemo reći, luksuz koji si svako ne mogu priuštiti, pogotovo sada kada cijene nekretnina svakodnevno rastu.

Bez obzira na stalno zaposlenje, rješavanje stambenog pitanja za tridesetogodišnjeg Nedima Musića iz Tuzle je pod upitnikom. Čak i uz redovna primanja, kupiti stan u bilo kojem gradu u Bosni i Hercegovini je, priča nam, nemoguće bez kreditne podrške. Iako je dulje vrijeme u potrazi, nije siguran, kaže nam, kada i kako će riješiti ovo pitanje, piše FTV.

„Ukoliko je osoba mojih godina zaposlena, mislim da je opet baš izazovno ukoliko sama radi i nema još nekog pored sebe da imaju dvije jake plate pa da se podigne neki kredit da se to bezbolno vraća“, kaže Musić.

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji iznosi oko 3.000 maraka, a cijene stanova u starijim zgradama ovise od lokacije. Na konačnu cijenu značajno utječe i poskupljenje građevinskog materijala koje, kažu investitori, više ne raste iz dana u dan nego iz sata u sat.

„Zadnjih pet mjeseci građevinski materijali su poskupjeli od 70 do 150 posto. Ako uzmemo samo beton, jedan od ključnih materijala koji nam je potreban za izgradnju, on je poskupio 40 posto od februara“, ističe Azmir Husić, investitor i direktor građevinske firme.

Bez kredita je, dakle, čak i uz dvije dobre plate, nemoguće kupiti nekretninu. Poticaji od kantona i države dobro dođu, ali su minimalni. U Tuzlanskom kantonu je u pripremi odluka kojom će biti utvrđeni uslovi raspodjele sredstava planiranih budžetom za 2022. godinu, a tiču se podrške mladima, no pitanje je da li su oni, u odnosu na poskupljenja, dostatni.

„Sastavni dio te odluke bit će subvencioniranje kamata na kredite stambenog zbrinjavanja mladih. Veoma je važno napomenuti da će taj program subvencioniranja kamata na kredite biti raspisan putem našeg javnog poziva, transparentno“, navodi Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK-a (DF).

Uzevši u obzir niske plate, nemogućnost pronalaska zaposlenja te kriterije za kreditnu sposobnost, ne treba nas čuditi što sve veći broj mladih, ali i starijih pakuju kofere i kupuju kartu u jednom pravcu. Osnovna životna pitanja u Bosni i Hercegovini su enigma koju je, čak i kada se sve kockice poslože, teško riješiti, piše Radio Sarajevo. 

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...