Poruka iz Brisela za bh. lidere: Propustili ste šansu, ali izbori trebaju biti održani u oktobru

/

Iz Evropske unije su poručili kako se Opći izbori u Bosni i Hercegovini trebaju održati u oktobru kako je planirano u okviru ustava i legislativa koje već postoje. Napominju da se građanima treba omogućiti pravo da glasaju.

U zvaničnom saopštenju stoji da iako je tokom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH napravljen progres po svim elementima izborne reforme, stranke nisu mogle postići konsenzus po pitanju finalnog prijedloga amandmana koji bi išli pred državni parlament.

“Evropska unija žali jer je propuštena još jedna prilika za Bosnu i Hercegovinu da se riješe dugotrajni problemi. Mogućnost razgovora organizovanih od zvaničnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država je iscrpljena na nivou visokih zvaničnika”, naveli su iz Brisela.

Ove reforme su također hitno potrebne kako bi se napravio iskorak na putu BiH prema EU, baveći se ključnim prioritetima iz Mišljenja Komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Ističu kako je bitno da se nastave razgovori u Parlamentu Bosne i Hercegovine kako bi se finalizirali amandmani koji se tiču unapređenja i transparentnosti izbornog procesa u skladu sa evropskim standardima.

U trenucima kada se Evropa susreće sa najvećim sigurnosnim izgovorima, bosanskohercegovački lideri imaju posebnu odgovornost da odgovore na potrebe građana i da učine sve da se sačuva mir, sigurnost, osigura funkcionalnost, suverenost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Opći izbori će se održati u oktobru prema rasporedu, u skladu sa postojećim ustavnim i zakonodavnim okvirom, kako bi se građanima omogućilo da ostvare svoje osnovno pravo glasa”, naveli su iz Evropske unije.

Iz EU podsjećaju daje šef evropske diplomatije Josep Borrell tokom prošlosedmične posjete Sarajevu sarađivao s političkim liderima kako bi ih ohrabrio da naprave posljednji korak ka pronalaženju sporazuma za reformu izbornog zakonodavstva, prenosi Klix.

 

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...