Nejednak rast cijena ulja, brašna i šećera u tri grada u BiH

/

Ivani iz Travnika prije nekoliko dana zabranjeno je da kupi litru ulja u trgovini.

Nakon što je ulje uzela s police, trgovkinja ju je upozorila da je naredba menadžmenta da sa zalihe povlače iz trgovine. Cijena litre ulja u tom trenutku je, kako kaže, iznosila 3,40 maraka.

Dan kasnije Ivana je ponovo došla u istu trgovinu, a ulje je iznosilo 4,80 maraka, piše Radio Slobodna Europa.

“Tri radnice su prenosile ulje koje je stajalo na policama. Pitala sam ih što je razlog, ali su mi rekli da ne znaju. Sada je očito prilika da se profitira i da se bogati više obogate. Potrošači su potpuno nezaštićeni, ali inspekciju nisam zvala, jer mislim da od toga nema nikave koristi”, kaže Ivana iz Travnika.

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH

Kilogram brašna u Sarajevu iznosi u prosjeku 1,90 KM, u Banjoj Luci u prosjeku 1,83 KM, dok u Mostaru iznosi u prosjeku 1,90 KM.

U Sarajevu cijena litra ulja iznosi prosječno 4,10 KM, u Mostaru prosječno 3,70 KM. Stanovnici Banje Luke za litru ulja moraju platiti u prosjeku 3,45 KM.

U Sarajevu kilogram šećera iznosi 1,55 KM, dok kilogram šećera u Mostaru iznosi 1,70 KM. Ukoliko kupujete šećer u Banjoj Luci, cijena mu je 1,65 KM.

Poskupljenja i udar na kućni proračun građani prijavljuju udruženjima potrošača.

Zoran Petoš iz Udruženja Dar iz Prijedora, na sjeverozapadu BiH, kaže da su građani BiH u ogromnoj krizi zbog porasta cijena životnih namirnica i goriva.

Petoš očekuje značajnije uključivanje inspekcija u kontroliranju rasta cijena. Potrebna je, kaže, i adekvatnija reakcija vlasti na svim razinama u BiH.

“Nažalost, na snazi je slobodno formiranje cijena, ali postoje ograničene marže za osnovne životne namirnice gdje ne smije doći do drastičnih poskupljenja u jednom danu. Puno tu prostora ima i više se može uraditi da se zaustavi ovo. Situacija je više nego alarmantna. Ogroman broj građana, koji žive na minimalcu, nakon što plate režijske troškove neće moći preživjeti mjesec”, priča Zoran.

Potrošačka korpa za četveročlanu porodicu prema računici Saveza samostalnih sindikata BiH za februar je iznosila 2.389 maraka.

Iz Sindikata tvrde da će iznos potrošačke korpe u martu biti znatno viši, imajući u vidu enormni rast cijena. Za kontrolu cijena tržišta zadužene su tržišne inspekcije.

Za inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, zadužena je Federalna uprava za inspekcijske poslove, koja je u sastavu Vlade ovog entiteta.

Za iste vrste poslova u drugom bh. entitetu Republika Srpska, zadužen je Inspektorat RS-a, a nad čijim radom nadzor vrši Vlada RS.

Agresija na Ukrajinu kriva za porast

Poslove nadzora obavlja i deset kantonalnih inspekcija u entitetu Federacija BiH.

Premijer bh. eniteta Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je, prije 14 mjeseci, Vlada Federacije BiH s Vladom Republike Srpske uvela ograničenja maloprodajnih cijena hrane. Prema ovoj odluci, marža je tada ograničena na osam posto.

“Vidimo da okolne zemlje tek sada posežu za tim mjerama. To je imalo veliki efekt”, rekao je Novalić.

Obraćajući se Parlamentu FBiH, Novalić je pročitao cijene određenih namirnica, te ih je usporedio s cijenama u zemljama regije. Republika Srpska (RS) nema robne rezerve, a Vlada tog entiteta objavila je 3. marta da će izdvojiti 15 miliona maraka za interventnu nabavku osnovnih životnih namirnica.

Vlada Federacije BiH objavila je u februaru da u rezervama ima roba u vrijednosti od 30 miliona maraka.

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH počele su drastično rasti početkom rata u Ukrajini.

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...