Državna televizija BiH pred gašenjem, menadžment poručuje: Prestajemo s radom

/

Državni televizijski servis Bosne i Hercegovine je pred gašenjem. Poslovodni odbor te TV kuće se obratio posljednjim pozivom za pomoć poručujući da će inače prestati s radom.

Poslovodni odbor BHRT se obratio javnosti povodom nemogućnosti funkcionisanja jer su im računi blokirani već tri sedmice. U BHRT-u je zaposleno 870 radnika te je egzistencija svih radnika ugrožena.

Kako navode iz Poslovodnog odbora uputili su posljednji poziv za pomoć domaćoj i međunarodnoj javnosti za pomoć u osiguravanju uslova za rad.

“Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radio Televizija Bosne i Hercegovine nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treću sedmicu čime je onemogućeno naše dalje funkcioniranje i postojanje”, poručuju iz BHRT-a.

Glavni razlog blokade je nemogućnost BHRT-a da dobije garantirani prihod od RTV takse. Također, Radio Televizija Republike Srpske koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i teritoriji Brčko distrikta od 2017. godine ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50% naplaćenih sredstava. Prema tvrdnjama iz BHRT-a, taj dug sada iznosi preko 63 miliona KM.

“Pozivamo osnivača BHRT-a, ali i druge nivoe vlasti u BiH, da preuzmu odgovornost i da obavjeste brojne institucije, agencije i kompanije u državnom ili entitetskom vlasništvuzašto više neće biti u mogućnosti da koriste infrastrukturu BHRT za obavljanje svojih redovnih poslova ukoliko se u narednih nekoliko dana ne nađe rješenje koje će omogučiti redovno poslovanje BHRT-a”, obavijestili su iz poslodovnog odbora BHRT.

Saopćenje nije potpisala članica Poslovodnog odbora BHRT i direktor BH Radio 1, Pejka Medić, piše Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...