Još jedna posljedica pandemije i rata: Cijene ljetnih guma dramatično rastu

/

Nova generacija ljetnih guma u prosjeku je već porasla za deset posto u odnosu na prošlogodišnju, a prije same sezone masovne kupnje ljetnih guma u aprilu najavljuje se još jedan rast pa bi gume mogle ukupno biti skuplje između 15 i 20 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu, najavio je za HAK reviju jedan uvoznik guma na hrvatsko tržište.

Razlozi za rast cijena su brojni, osim cijena sirovina koje su porasle kao posljedica pandemije koronavirusa, povećani su troškovi energije i transporta. Cijene kaučuka su porasle, a čađa (ugljikov prah) potrebna za proizvodnju guma velikim dijelom dolazi iz Rusije (oko trećine), što bi mogao biti novi izvor problema, odnosno rasta cijena.

Također, fabrike koje su proizvodile gume za sjeverni dio Evrope stacionirane su u Rusiji i one zbog sankcija stoje. Zbog toga se proizvodnja preusmjerava na tvornice koje su opskrbljivale središnju i južnu Evropu, a kapaciteti su ograničeni pa je upitno što će biti i s ponudom, piše Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...