Košarac: Promocija ekonomskog patriotizma kroz kupovinu domaćih proizvoda

/

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića, sa kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim temama, promociji ekonomskog patriotizma kroz kupovinu domaćih proizvoda.

Ministar Košarac ukazao je na značaj i vidljivost Privredne komore RS i Privredne komore FBiH u komorskom sistemu u BiH. Sagovornici su konstatovali da je taj sistem razvijen, te da ima prostora za dodatno unapređenje saradnje Vanjsketroginske komore BiH sa entitetskim privrednim komorama.

Pomoć privrednicima

– Usaglasili smo da zajedničkim aktivnostima radimo na razvoju i promociji ekonomskog patriotizma, prvenstveno kroz afirmaciju kupovine domaćih proizvoda, kako bismo pomogli našim privrednicima i ojačali ekonomiju RS i FBiH u uslovima poremećaja na globalnom tržištu – poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je iskazana podrška domaćim privrednim subjektima u nastojanjima da, usljed globalnih poremećaja, kupuju potrebne repromaterijale, materijale i sirovine na tržištima na kojima to ranije nisu činili.

– Ohrabrujemo naše privrednike da nastave sa takvim aktivnostima, kako ne bi došlo do smanjenja obima proizvodnje i spoljnotrgovinske razmjene. Ovo pitanje će biti u fokusu u predstojećem periodu, posebno zbog činjenice da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predlaže godišnje suspenzije na uvoz određenih repromaterijala – naglasio je Košarac.

Značaj sajamskih manifestacija

Na sastanku je istaknuto da je neophodno raditi na očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, posebno imajući u vidu potencijalne poremećaje na dosadašnjim etabliranim tržištima.

Sagovornici su konstatovali da je u 2021. godini zabilježeno povećanje vanjskotrgovinske razmjene za 30 posto u odnosu na 2020. godinu, kao i da je u istom periodu došlo do povećanja direktnih stranih ulaganja za 22,1 posto, što je ocijenjeno kao dobar pokazatelj za oporavak i jačanje ukupnih privrednih aktivnosti u RS i FBiH.

Razgovarano je i o značaju sajamskih manifestacija, pri čemu je konstatovano da su prethodni energetski samiti u Trebinju i Neumu uspješno realizovani. U tom kontekstu, izražena je podrška održavanju predstojećeg sajma privrede u Mostaru.

Ministar Košarac ocijenio je da je posebno značajno što je Mađarska država partner mostarskog sajma, te poručio da je potrebno dodatno jačati i unapređivati postojeće odnose sa ovom prijateljskom zemljom, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, piše Avaz

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...