Velika Britanija sankcionira ruske medije zbog dezinformacija

/

Velika Britanija uvela je sankcije za više od deset ruskih medijskih ličnosti i organizacija optuženih za širenje propagande i dezinformacija o ratu u Ukrajini.

Najnovija grupa koja je podvrgnuta zamrzavanju imovine i zabrani putovanja uključuje televizijskog voditelja Rossiya Sergeja Brileva, koji je prije živio u Ujedinjenom Kraljevstvu, izvršnog direktora Gazprom-Media Aleksandra Žarova i Alekseja Nikolova, generalnog direktora RT-a koji podržava Kremlj, javlja AP.

Sankcije su također izrečene medijskim organizacijama TV-Novosti, u čijem je vlasništvu RT, i Rossiya Segodnya, koja kontroliše novinsku agenciju Sputnik.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da će sankcije od četvrtka pogoditi “besramne propagande koji promovišu Putinove lažne vijesti i priče”.

Ujedinjeno Kraljevstvo također je saopćilo da sankcioniše general-pukovnika Mihaila Mizinceva, načelnika ruskog Središta za zapovijedanje i kontrolu nacionalne odbrane, optužujući ga za orkestriranje zločina, uključujući opsadu Mariupolja, piše Avaz.

Povezani postovi

Pula zabranila nudizam i žestoka pića na plažama

Većinom glasova - sa 11 "za", sedam "protiv" i...

Norveška stupila u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i...

Austriji nedostaje 230 hiljada radnika, poželjni i Bosanci i Hercegovci

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno...

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je...