Domaćinstva u RS-u će uskoro moći imati svoje solarne elektrane

/

Postavljanje solarnih panela na kućama po subvencioniranom modelu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) trebalo bi da počne krajem ove godine, najavio je danas generalni direktor tog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je naveo da se očekuje 10 posto ili skoro 50.000 takvih korisnika, a realno je da aplikacija bude tek 1. juna na snazi i trajat će neograničeno, s tim da bi već krajem godine ili početkom sljedeće moglo početi postavljanje solarnih panela na kućama.

On je dodao da novim zakonom o obnovljivim izvorima energije omogućava koncept prosumera, tj. da domaćinstvo istovremeno bude proizvođač i potrošač struje, prenosi Klix.ba

“To znači da građani na svojim krovovima mogu imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove koji im budu odobreni plasirat će u mrežu”, izjavio je Petrović za Srnu.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda Republike Srpske isporučivala bi manjkove kada nekom bude nedostajalo električne energije, jer solarni panel ne radi noću.

“Želimo da svi građani imaju mogućnost da budu prosumer, to je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, ali ćemo promovisati ona domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim izvodima i potvrdama”, ukazao je Petrović.

On je dodao da će ta kategorija građana dobiti najpovoljnije pakete za montažu solarnih panela na svojim građevinama.

“Građani mogu očekivati u narednih 10 do 15 godina minimalno ili nikakvo pomjeranje svojih računa za struju od ovog modela koji ćemo predložiti Vladi Republike Srpske”, obrazložio je.

Prema Petrovićevim riječima, onaj ko ne bude mogao da učestvuje u ovom subvencioniranom modelu za struju, moći će samostalno da uzme kredit i da finansira postavljanje solarnih panela na kući.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...