Domaćinstva u RS-u će uskoro moći imati svoje solarne elektrane

/

Postavljanje solarnih panela na kućama po subvencioniranom modelu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) trebalo bi da počne krajem ove godine, najavio je danas generalni direktor tog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je naveo da se očekuje 10 posto ili skoro 50.000 takvih korisnika, a realno je da aplikacija bude tek 1. juna na snazi i trajat će neograničeno, s tim da bi već krajem godine ili početkom sljedeće moglo početi postavljanje solarnih panela na kućama.

On je dodao da novim zakonom o obnovljivim izvorima energije omogućava koncept prosumera, tj. da domaćinstvo istovremeno bude proizvođač i potrošač struje, prenosi Klix.ba

“To znači da građani na svojim krovovima mogu imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove koji im budu odobreni plasirat će u mrežu”, izjavio je Petrović za Srnu.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda Republike Srpske isporučivala bi manjkove kada nekom bude nedostajalo električne energije, jer solarni panel ne radi noću.

“Želimo da svi građani imaju mogućnost da budu prosumer, to je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, ali ćemo promovisati ona domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim izvodima i potvrdama”, ukazao je Petrović.

On je dodao da će ta kategorija građana dobiti najpovoljnije pakete za montažu solarnih panela na svojim građevinama.

“Građani mogu očekivati u narednih 10 do 15 godina minimalno ili nikakvo pomjeranje svojih računa za struju od ovog modela koji ćemo predložiti Vladi Republike Srpske”, obrazložio je.

Prema Petrovićevim riječima, onaj ko ne bude mogao da učestvuje u ovom subvencioniranom modelu za struju, moći će samostalno da uzme kredit i da finansira postavljanje solarnih panela na kući.

Povezani postovi

Rođene Zeničane jedan klik na Facebooku spojio nakon 57 godina

Jedan znatiželjni lijevi klik mišem na Facebookovu opciju "Poznaješ...

U RS-u četiri slučaja velikog kašlja, u FBiH ih nema: Ljekari upozoravaju na teške simptome i pozivaju na vakcinaciju

Nema novih prijaveljenih slučajeva velikog kašlja (hripavac, magareći kašalj,...

Selmo Cikotić proglašen krivim, dobio tri godine zatvora

Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić osuđen...

U Hrvatskoj će biti izgrađena cesta kojom će se skratiti put od BiH do Makarske rivijere

U Hrvatskoj je planirano 20 cestovnih projekata, a jedan...