Tri recepta za današnji iftar: Od čorbice do kolača

/

Danas je prvi dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca. Kako je post pravo iskušenje za tijelo, vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM – Ramazanski planer.

Begova čorba

Potrebno:

-300 g kokošijeg mesa
-200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
-50 g maslaca
-50 g brašna
-20 g suhe bamije
-1 žumance
-50 gr kajmaka ili milerama
-1/2 limuna
-1 lovorov list
-malo soli i bibera

Priprema:

-Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani
-Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati
-Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice
-Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer
-U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min
-Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta
-Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi
-Servirati s kašikom pavlake na vrhu

Sočna jednostavna pita

Potrebno:

-500 g kore za savijače
-1 srednja glavica crvenog luka
-500 g mljevenog mesa
-3 srednja krompira
-so, biber

Zaljev:

-3 jaja
-1 dl ulja
-1 čvrsti jogurt
-2 dl kisele vode
-1 kašičica soli
*Sve skupa smiksati i ostaviti po strani

Priprema:

-Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja
-U luk dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i nastaviti dinstati još koji minut
-Dok se meso dinsta, oguliti krompir te ga izrendati na krupnije
-Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
-Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola.
-Tu koru premazati s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu na pola
-Na tu drugu koru posuti malo nadjeva te prekriti novom presavijenom korom
-Redati do kraja istim redoslijedom dok se sve ne potroši, s tim da posljednje dvije kore moraju biti bez nadjeva
-Pitu isjeći na kocke 6×6 ili po želji te zaliti prethodno pripremljenim zaljevom
-Ostaviti je 20-ak min da odstoji dok kore malo ne upiju zaljev
-Peći u zagrijanoj rerni na 180C dok lijepo ne porumeni 40-ak min

Kolač na čaše

Potrebno:

– 1 čaša šećera
– 1 čaša brašna
– 1 čaša mljevenih lješnjaka ili oraha
– 1 čaša kisele pavlake
– 1/2 čaše kakaa
– 1/2 čaše ulja
– 1 vanilin šećer
– 1 prašak za pecivo
– 4 jaja

Priprema:

-Jaja i oba šećera umutiti
-Dodati ulje i pavlaku
-Dodati kakao lješnjake, brašno i prašak za pecivo
-Sve skupa dobro umutiti
-Sipati u manju tepsiju na papir za pečenje te peći u zagrijanoj rerni na 200 – 30 min
-Ohladiti i rezati na kocke
-Po želji se može preliti istopljenom čokoladom te posuti šećernim mrvicama
*čaša od 200 ml

Izvor: Radiosarajevo.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Gdje se skloniti tokom grmljavine: Ova mjesta su najsigurnija, ne tuširajte se i ne perite suđe

U ljetnim i proljetnim mjesecima česta su nevremena s...

Policajac zaustavio automobil i pronašao – ljubav života

Da ljubav ne poznaje granice, vjeru, naciju, ali ni...

Mirza Selimović objavio novu pjesmu, posvetio je nedavno preminuloj majci

Nedreta Selimović, majka pobjednika „Zvezda Granda“ Mirze Selimovića preminula...

WhatsApp ukida podršku za 35 telefona: Provjerite je li vaš uređaj među njima

Jedna od najpopularnijih svjetskih aplikacija za dopisivanje ažurirala je...