Kako da podignete nivo dopamina u tijelu: Uvijek ćete biti sretni, dokazano!

/

Ovih 10 tehnika su potpuno prirodne, ne mogu da vam škode, a osim sreće, donijet će vam dobro zdravlje i lijep izgled.

Dopamin je jedan od najvažnijih hormona, koji je odgovoran za to da li se osjećamo dobro ili ne. Kada je nivo dopamina nizak, osjećamo tugu i padamo pod stres, i obrnuto, kada je dopamin na visokom nivou, raspoloženi smo i srećni.

Srećom, postoje potpuno prirodni načini da podignete nivo dopamina u tijelu! Oni dokazano djeluju, a možete da ih primjenjujete stalno, kako biste uvijek bili srećni, ili po potrebi, kada se osjećate loše.

1. Vježbanje
Bilo kakva fizička aktivnost stimuliše oslobađanje endorfina, dopamina i serotonina(hormona sreće), redovno vježbanje može da vam pomogne da se oslobodite stresa, frustracija i hroničnog umora, samo to mora da bude aktivnost u kojoj zaista uživate.

2. Detoksikacija
Nagomilane bakterije i toksini u tijelu oslabljuju imunitet i smanjuju proizvodnju dopamina. Zato se potrudite da redovno čistite svoje tijelo – bit ćete zdraviji i osjećat ćete se mnogo bolje.

3. Izbjegnite zavisnost
Šoping, cigarete, kafa, alkohol i droge čine da se osjećamo dobro, ali efekat je jako kratak. Ove navike nakon nekog vremena mogu da vam donesu ozbiljne probleme, zato umjesto u njima, uživajte u nekim drugim sitnicama.

4. Slušajte muziku
Jedan od najprostijih načina da odmah počnete da se osjećate dobro i da vaše tijelo počne sa proizvodnjom dobrih hormona, jeste da slušate vašu omiljenu muziku. Samo nekoliko minuta slušanja najdražih kompozicija vraća dobro raspoloženje i optimizam.

5. Češće se viđajte sa prijateljima
Jedan od najlakših načina da podignete nivo dopamina jeste da se češće družite sa prijateljima i porodicom. Čak iako ste introvertna osoba po prirodi, sastanak i razgovor sa dragom osobom napravit će veliku razliku.

6. Budite kreativni
Kreativne aktivnosti značajno podižu nivo dopamina u mozgu. To ne znači da morate da postanete svjetski poznat slikar – probajte da napravite neki ukras, praznici idu kao poručeni, skuhajte nešto, izmjenjajte raspored namještaja u stanu… Od svega toga osjećat ćete se odlično!

7. Podignite tirozin
Tirozin je jedna od najvažnih hemijskih supstanci u ljudskom tijlu, koja služi za sintezu dopamina. Da biste podigli nivo tirozina, jedite namirnice bogate ovom supstancom, a usput ćete se i osloboditi stresa i biti mnogo bolje raspoloženi. Odličan izvor tirozina su bademi, avokado, banane, lubenica, zeleni čaj i crna čokolada.

8. Meditirajte ili se molite
Naučno je dokazano da meditacija i molitva podižu nivo dopamina, i to na potpuno drugačiji način nego što to radi fizička aktivnost. Kada ste potpuno opušteni, tijlo oslobađa više mentalne energije, što značajno utiče na proizvodnju hormona sreće.

9. Sastavite listu ciljeva
Postavljanje ciljeva na dnevnoj bazi i to zapisivanjem na papir i postavljanjem na vidno mesto je odlična metoda za bolje raspoloženje, ali i da ništa ne zaboravite. Kada uradite bilo šta sa tog spiska, precrtajte zadatak i vidjet ćete kako će vam raspoloženje skočiti do neba, naročito ako ste završili neki važan i težak posao, piše BrightSide.

10. Spavajte dovoljno
Kada spavamo, naše tijelo započinje proizvodnju hormona i suipstanci koje mogu da podignu nivo domapina. Štaviše, miran i dovoljno dug san je sam od sebe posebna vrsta sreće!

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...