Posljednjih godina dijaspora sve više novca šalje u BiH

/

Dijaspora Bosne i Hercegovine je prošle godine odriješila kesu, što potvrđuje podatak da je u BiH poslala nešto više od tri milijarde maraka.

Većina građana svakog mjeseca bije istu bitku-bitku za preživljavanje: kupiti hranu, platiti račune, kupiti lijekove… Svaka marka u praznom novčaniku znači mnogo. Ne znaju, kažu za šta bi je prije potrošili.

Bijeljinci koji imaju djecu u inostranstvu kažu da ne bi mogli da prežive bez njihove pomoći zbog malih penzija, pogotovo oni čija je penzija minimalna. Zahvalni su dijaspori za svaku marku koju pošalje, piše BN.

Neki, kažu, nemaju tu sreću da im pomaže neko iz inostranstva. Oslanjaju se na sebe ili svoju djecu koja su zaposlena.

Izvozimo ljude

Građani novac koji dobiju uglavnom troše kupujući robu koju uvozimo, tako da se on vraća odakle je i došao, dodatno uvećan zaradom, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Naglašava da taj novac za našu ekonomiju ne znači ništa pozitivno jer mi usvari finansiramo Zapad.

– Čovjek za deset godina svog rada otplati sve svoje troškove izdržavanja i školovanja. Radi 40 godina, što znači da 30 godina faktički radi za višak. Mi na ovaj način izvozimo najvrijedniju, ljudsku supstancu koja će četiri puta više obogatiti Zapad, a nas isto toliko puta osiromašiti – smatra Milojević.

Građani su toga svjesni, kao i činjenice da taj novac ide u prilog vlasti jer kupuje socijalni mir. Kažu da bi u suprotnom u BiH odavno izbila revolucija.

Potrošnja, a ne proizvodnja

Milojević ističe da vlast ne zna šta će sa građanima i kako da ih zaposli.

– Zato ih sada gura u inostrastvo da im šalju doznake jer ova vlada živi od zla naroda, hrani se nevoljom narodu. Njoj treba što više kredita i što više ljudi u inostrastvu da na bazi doznaka prikupi PDV i da se finansira – kaže Milojević.

Dodaje da je današnja vlast vlast potrošnje, a ne proizvodnje, te da joj ne treba privreda jer se ne hrani porezima iz privrede i građana, nego samo iz potrošnje.

– Osnovna briga vlasti bi trebalo da bude kako da zadrži i zaposli stanovništvo, a ne da se hvali novcem koji nam stižu iz inostrastva jer je to najcrnji i najskuplji novac koji pristiže u Bosnu i Hercegovinu – zaključuje Milojević.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...

Hiljade adresa i brojeva građana BiH objavljeno na internet imeniku

Privatni brojevi telefona i adrese oko 10.000 građana Bosne...

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina, kandidovao se i za gradonačelnika Banja Luke

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića čije je ubistvo potreslo...