Šef njemačkog giganta protiv zabrane ruskog plina: Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju?

Datum:

Šef njemačkog hemijskog giganta BASF-a Martin Brudermiler (Brudermuller) upozorio je da najvećem europskom gospodarstvu prijeti kriza bez presedana ako u potpunosti prekine trgovinu s Rusijom ili zabrani uvoz ruskog plina i nafte, prenosi Reuters.

– To bi moglo dovesti njemačko gospodarstvo do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata – rekao je Brudermiler za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

On je rekao da one srednje i manje kompanije ne bi preživjele tu krizu, odbacivši evropske pozive za bojkotom ruskih energenata.

– Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju? Sve što smo gradili tokom desetljeća? Mislim da bi takav eksperiment bio neodgovoran. Potpuni moratorij na kupovinu ruskog prirodnog plina bio bi moguć samo “kroz četiri do pet godina” – rekao je Brudermiler, ističući da mali broj Nijemaca shvata posljedice tog poteza.

Naglasio je i kako smanjenje proizvodnje u BASF-u neće utjecati samo na 40 hiljada zaposlenika te kompanije, nego na cijeli svijet, piše Avaz

– Stvaramo proizvode koji su na počecima lanaca snabdijevanja. Na kraju dana o nama ovisi sve od prehrambenih proizvoda do lijekova – rekao je Brudermiler.

Povezani postovi
Related

Cijene nafte blago porasle s najnižih nivoa u devet mjeseci

Prvi put od kraja avgusta cijene nafte na svjetskim...

U svijetu do 2050. godine 1,6 milijardi ljudi starijih od 65 godina

Očekuje se da će do 2050. godine u svijetu...

Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka...

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...