Šef njemačkog giganta protiv zabrane ruskog plina: Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju?

/

Šef njemačkog hemijskog giganta BASF-a Martin Brudermiler (Brudermuller) upozorio je da najvećem europskom gospodarstvu prijeti kriza bez presedana ako u potpunosti prekine trgovinu s Rusijom ili zabrani uvoz ruskog plina i nafte, prenosi Reuters.

– To bi moglo dovesti njemačko gospodarstvo do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata – rekao je Brudermiler za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

On je rekao da one srednje i manje kompanije ne bi preživjele tu krizu, odbacivši evropske pozive za bojkotom ruskih energenata.

– Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju? Sve što smo gradili tokom desetljeća? Mislim da bi takav eksperiment bio neodgovoran. Potpuni moratorij na kupovinu ruskog prirodnog plina bio bi moguć samo “kroz četiri do pet godina” – rekao je Brudermiler, ističući da mali broj Nijemaca shvata posljedice tog poteza.

Naglasio je i kako smanjenje proizvodnje u BASF-u neće utjecati samo na 40 hiljada zaposlenika te kompanije, nego na cijeli svijet, piše Avaz

– Stvaramo proizvode koji su na počecima lanaca snabdijevanja. Na kraju dana o nama ovisi sve od prehrambenih proizvoda do lijekova – rekao je Brudermiler.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...