Pet dragocjenih savjeta dermatologa: Kako njegovati kožu tokom proljeća

Datum:

Justine Kluk, dermatologinja i stručnjakinja za njegu kože, podijelila je nekoliko savjeta – kako se njegovati tokom proljeća.

Ne zaboravite kremu za sunčanje

SPF je obavezan svakodnevno, bez obzira na vremenske prilike. Odaberite SPF 30 ili 50 širokog spektra za optimalnu zaštitu od opekotina od sunca, raka kože i preranog starenja.

Redovno dopunjavajte SPF

Dopunite kremu za sunčanje svakih nekoliko sati, posebno nakon plivanja, znojenja ili brisanja peškirom. Najbolji savjet: zapamtite da je broj vašeg SPF pokazatelj koliko dugo ste zaštićeni, a ne jačine kreme za sunčanje kako se najčešće percipira.

Uključite vitamin C u svoju rutinu

Ako se borite sa umornom kožom i tamnim mrljama, kao što su melazma ili post-inflamatorna hiperpigmentacija, proljeće i ljeto su vrijeme kada trebate biti posebno pažljivi sa rutinom njege kože. Vitamin C je poznat po svojim svojstvima posvjetljivanja i jačanja sjaja. U pitanju je moćan antioksidans koji efikasno djeluje čak i pod slojevima SPF-a.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Clinique (@clinique)

Ostanite u hladu

Iako razumijemo vašu potrebu da se u potpunosti prepustite suncu, to nije dobra praksa za kožu. Dobre vijesti su mogući kompromisi. Tražite hlad između 12 i 14 sati kada je sunce direktno iznad glave, a u ostalim satima nosite naočare i šešir za sunce sa širokim okvirom za dodatnu zaštitu lica, vrata i ušiju.

Dubinski čistite kožu

Već znate koliko je čišćenje važno – ono je uporište u vašoj rutini, i ključno je u svako doba godine, a naročito ono najtoplije. Kožu čistite 60 sekundi, dva puta dnevno, a uvjerite se da je sredstvo za čišćenje dobro prilagođeno vašem tipu kože. Također, obratite pažnju na sastojke koji mogu podržati funkciju barijere kože, kao što su ceramidi, hijaluronska kiselina i glicerin koji su uvijek preporučljivi.

Izvor: Faktor

Povezani postovi
Related

Podstaknite rast dlake prirodnim putem

Četiri namirnice povećavaju protok krvi u glavi i na...

Greškom joj uplatili milione, počela ih trošiti: Sada bi mogla završiti u zatvoru

Državljanka Australije Thevamanogari Manivel iz Melbourna trebala je dobiti...

Znate li čemu služi treći odjeljak ladice na mašini za veš

Mašine za veš uglavnom imaju tri odeljka u ladici,...

Nutricionista upozorio sve koji vole jaču kafu: Goji vas i nadima, promijenite samo jednu sitnicu

O zdravstvenim benefitima, ali i šteti kafe se godinama...