Peradari žele u program poticaja ili izlaze na ulice

/

Peradarski sektor Federacije BiH vodi nemoguću šahovsku partiju na ”brisanom prostoru protiv dva topa”, poručili su iz Udruženja peradara FBiH.

U nekoliko poteza će, ukoliko izostane pomoć nadležnih, uslijediti šah-mat, u kojem će matirani biti brojni proizvođači, otkupljivači i prerađivači iz oblasti peradarske proizvodnje, koja izravno zapošljava više od 20.000 ljudi i koja kroz PDV i druge obaveze u državnu kasu ubrizga preko 45 miliona KM-a godišnje, dodaju iz ovog udruženja.

Navode kako će to neizravno biti mat potez i za cjelokupnu potrošačku javnost, koja će biti svedena na piletinu iz uvoza, bez kontrole porijekla i cijene.

“Neuravnoteženi poticaji simboličnoga karaktera sa kantonalnih nivoa vlasti ne mogu amortizirati složenu situaciju unutar peradarskog sektora, koji se našao pod udarom divljanja cijena i nedostatka žitarica, enormno skupim uslovima rada izazvanim povećanjem cijena goriva, električne energije, energenata, rada itd. Peradari ”slamku spasa” vide u nadležnim institucijama; kroz uvrštavanje peradarske proizvodnje u program potpore Vlade Federacije BiH i kroz isti model pomoći ratarskoj proizvodnji, kako bi se valorizirali potencijali proizvodnje žitarica na našim njivama i na taj način smanjila ovisnost od uvoza sirovine za proizvodnju stočne hrane”, navode iz ovog udruženja.

Napominju kako ovogodišnji budžet za poljoprivredu Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM, piše Akta.ba

“Vođeni zdravim razumom, ne vidimo način kojim se dio tih sredstava ne bi prelilo i na peradarsku proizvodnju, a Udruženje peradara FBiH traži hitan sastanak sa resornim ministrom, dodaju. Ukoliko izostane pravovremena reakcija nadležnih, peradari, suočeni sa bezizlaznom situacijom, bit će spremni svoja prava tražiti putem protesta”, poručili su.

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...