Peradari žele u program poticaja ili izlaze na ulice

Datum:

Peradarski sektor Federacije BiH vodi nemoguću šahovsku partiju na ”brisanom prostoru protiv dva topa”, poručili su iz Udruženja peradara FBiH.

U nekoliko poteza će, ukoliko izostane pomoć nadležnih, uslijediti šah-mat, u kojem će matirani biti brojni proizvođači, otkupljivači i prerađivači iz oblasti peradarske proizvodnje, koja izravno zapošljava više od 20.000 ljudi i koja kroz PDV i druge obaveze u državnu kasu ubrizga preko 45 miliona KM-a godišnje, dodaju iz ovog udruženja.

Navode kako će to neizravno biti mat potez i za cjelokupnu potrošačku javnost, koja će biti svedena na piletinu iz uvoza, bez kontrole porijekla i cijene.

“Neuravnoteženi poticaji simboličnoga karaktera sa kantonalnih nivoa vlasti ne mogu amortizirati složenu situaciju unutar peradarskog sektora, koji se našao pod udarom divljanja cijena i nedostatka žitarica, enormno skupim uslovima rada izazvanim povećanjem cijena goriva, električne energije, energenata, rada itd. Peradari ”slamku spasa” vide u nadležnim institucijama; kroz uvrštavanje peradarske proizvodnje u program potpore Vlade Federacije BiH i kroz isti model pomoći ratarskoj proizvodnji, kako bi se valorizirali potencijali proizvodnje žitarica na našim njivama i na taj način smanjila ovisnost od uvoza sirovine za proizvodnju stočne hrane”, navode iz ovog udruženja.

Napominju kako ovogodišnji budžet za poljoprivredu Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM, piše Akta.ba

“Vođeni zdravim razumom, ne vidimo način kojim se dio tih sredstava ne bi prelilo i na peradarsku proizvodnju, a Udruženje peradara FBiH traži hitan sastanak sa resornim ministrom, dodaju. Ukoliko izostane pravovremena reakcija nadležnih, peradari, suočeni sa bezizlaznom situacijom, bit će spremni svoja prava tražiti putem protesta”, poručili su.

Povezani postovi
Related

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli u evropske zemlje

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli su u...

Nastavak suđenja u slučaju “Dženan Memić”

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazan...

Srčani udari sve češći kod mladih u BiH, glavni uzroci su loši životni stilovi i zagađen zrak

Loši životni stilovi u kojima dominiraju upotreba alkohola i...

U BiH oblačno sa kišom, moguća i grmljavina

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno...