Datum koji simbolizira otpor: 6. april, Dan grada Sarajeva

/

Šesti april najznačajniji je datum u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine. Šestog aprila 1945. godine, “zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota – Srba, Muslimana i Hrvata”, oslobođeno je Sarajevo.

Na ovaj isti dan, 6. aprila 1992. godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. I opet je oslobođeno. Od početka opsade pa do 31. jula 1995. u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 civil, od kojih 1.601 djece. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom opsade, prije svega kroz razaranja stambenog fonda i uništenje kulturnog blaga i privrednih objekata i saobraćajnica, je neprocjenjiva.

Brojne osobe iz javnog života na svojim profilima čestitali su Dan grada Sarajeva a između ostalih i političar Fahrudin Radončić čiju objavu prenosimo u cjelosti:

“Danas obilježavamo 6. april, Dan grada Sarajeva. Datum koji simbolizira otpor, snagu, nepokorivost i neprikosnovenu želju za slobodom bosanskog čovjeka.

Danas se sjećamo antifašista koji su 6. aprila 1945. godine oslobodili naš glavni grad od fašističke okupacije.

Također, danas se s ponosom prisjećamo hrabrosti i prkosa sarajevske mladosti koja je goloruka, u patikama ustala protiv četničke agresije i spriječila da fašisti novog vremena pokore Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj dan predstavlja i početak četničke opsade Sarajeva, koja je trajala 1.425 dana, što je ujedno i najduža opsada jednog grada u modernoj historiji.

Vječno ćemo pamtiti zvjerski ubijene Sarajlije za to vrijeme, njih 11.541, među kojima je 1.601 dijete. Pamtit ćemo i članove naših porodica, prijatelje i drugove koji su dali najviše što čovjek ima – svoje živote, da bi Bosna i Hercegovina opstala.

Naš grad, naša domovina i naš narod uvijek će biti na strani antifašizma, spremni se boriti za čuvanje dostojanstva, slobode, nezavisnosti i dostignutih vrijednosti našeg doba”, napisao je Radončić na svom Facebook profilu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...