U Tešnju sutra besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa glukoze u krvi

/

Povodom 7. aprila Svjetskog dana zdravlja ispred Doma kulture u Tešnju u periodu od 10:00 do 11:30 sati biće organizovano besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa glukoze u krvi. Pokrovitelji navedene aktivnosti su Općina Tešanj, JZU Dom zdravlja Tešanj, Opća bolnica Tešanj i apoteka Tefarm.

Podsjećamo, Svjetski dan zdravlja se proslavlja 7. aprila svake godine kako bi se obilježilo osnivanje Svjetske zdravstvene organizacije.

Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) posebnu pažnju posveti određenoj temi ili problemu, a ove godine će se pokrenuti velika kampanja o univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti.

Svjetska zdravstvena organizacija Svjetski dan zdravlja 7. april 2022. godine posvetila je pitanju trenutačnog stanja naše planete i utjecaju nepovoljnih faktora okoliša na zdravlje ljudi sa sloganom „Naša planeta, naše zdravlje“. Kontinuirano na globalnom i lokalnom nivou bilježimo porast oboljenja kao što su karcinomi, astma, srčana oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 13 miliona smrtnih ishoda na godišnjem nivou u svijetu imaju uzroke koji se mogu povezati sa nebrigom o našem okolišu.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja usmjerena je na čisti zrak, vodu i hranu dostupnu svima, na ekonomije koje trebaju biti usmjerene na blagostanje ljudi, te gradove i zajednice koje trebaju ljudima omogućiti kontrolu nad vlastitim zdravljem, zdravljem sredine u kojoj žive i zdravljem naše planete.

Povezani postovi

JU OŠ „Rešad Kadić“ Tešanj raspisuje ponovni javni konkurs za upis polaznika

Na osnovu člana 24. Zakona o obrazovanju odraslih („Službene...

Poziv mladim volonterima za prijavu

Imaš između 15 i 30 godina? Voloner_ka si i...

Doboj Jug: Obavještenje o javnoj raspravi

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 10.sjednici održanoj dana 22.06.2023....

Promocija knjige Fuda Šišića u srijedu 05. jula u Tešnju

Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj Vas poziva na...