Predstavnički dom jednoglasno usvojio izmjene Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica

Datum:

U toku je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a na dnevnom redu je set boračkih zakona koje je predložila Vlada Federacije BiH.

Sjednica je na prijedlog Sanele Prašović-Gadžo počela sa minutom šutnje za ubijene građane Sarajeva, s obzirom da se sjednica održava na Dan grada Sarajeva.

Predstavnički dom je jednoglasno usvojio Zakon o pravima branilaca i njihovih porodica.

Prisutnim se obratio Mirsad Terzo ispred Ministarstva boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je pojasnio suštinu izmjena.

– Ovaj Zakon je usklađen sa koordinacijom sa Armije RBiH i HVO-a. Izmjenama i dopuna je predviđeno povećanje osnovice od pet posto. Povećanje naknada za supruge šehida i poginulih boraca bez djece. Riječ je o populaciji kojoj su se sa ostvarivanjem prava na radničku penziju smanjivala prava. Invalidnina bi se povećala sa 173 na 391 KM. Omogućavanje suprugama RVI bez obzira na uzrok smrti da mogu ostvariti pravo na 50 posto lične invalidnine. Povećavanje naknada za roditelje poginulog borca koji je bio oženjen. Sad će jedan roditelj imati 391 KM, a dva roditelja 455 KM. Omogućavanje prava za djecu bez oba roditelja, a ta djeca će moći koristiti prava do 35. godine – rekao je.

Koristit će se takozvana “švicarska formula”, kojom će se povećati naknada svake godine. Pojasnio je da će se izdvajati sredstva za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja ovih kategorija. Nedavno usvojenim budžetom je predviđeno 18,5 miliona KM za ovu svrhu, javlja Avaz.

 

Povezani postovi
Related

U julu manja proizvodnja električne energije u BiH za 4,37 odsto

Bruto proizvodnja električne energije u BiH u julu iznosila...

Izvoz ogrevnog drveta koči transport

Nakon što je podignuta rampa za izvoz ogrevnog drveta...

Nevjerovatni rezultati na periferiji Doboja: Na jednom biračkom mjestu Dodik imao sve glasove

Centralna izborna komisija BiH objavila je nepotpune podatke za...

Policija o slučajevima iz Tuzle i Živinica: Nije bilo pokušaja otmice dječaka i djevojčice

Kantonalna policija opovrgla je informacije Druge osnovne škole iz...